fbpx

Порез на имовину у Београду као у Холивуду

0
(0)

ВЛАСНИЦИМА некретнина у Србији ових дана стижу нова решења за порез на имовину. Од износа Београђане највише боли глава. У главном граду рачуни су махом увећани за око десет одсто, јер је у свим зонама повећана тржишна цена квадрата, што је основица за утврђивање намета. Има, међутим и драстичних примера, а реч је о непокретностима које су из јефтинијих зона прешле у такозвану зону улазних праваца, па ће ти грађани престонице за своје квадрате морати да одреше кесу и за 80 одсто више него лане.

– Ово је велика неправда – каже за “Новости” Каћа Лазаревић, власница истоимене агенције за некретнине. Локалне самоуправе, а пре свих Београд, усудиле су се да у овој тешкој кризи, када су смањене плате и пензије, подигну максимално порез на имовину и до 80 одсто. Основицу чини тржишна вредност. Где је ту логика када сви знамо да ниједна некретнина у последњих годину дана није поскупела ни један евро. Напротив, цене квадрата су пале за 20 и 30 одсто. По порезницима, на тржишту некретнина цветају руже. Не постоји ниједно оправдање да порез драконски порасте.

Лазаревићева упозорава да је велико питање колико ће грађана ове године моћи да плати намет. Она поставља питање да ли је држава спремна да истера из станова грађане који ову обавезу неће бити у могућности да измире.

КРАГУЈЕВАЦ ЈОШ МЕРИ

ПОРЕСКА решења грађанима за порез на имовину, требало би да буду достављена током јуна. Решења ће добити, као и прошле године, преко месних заједница и месних канцеларија. – Аконтације се плаћају по прошлогодишњем решењу до доспећа решења пореза на имовину за текућу годину. Приход по основу пореза на имовину за физичка лица у периоду од 1. јануара до 15. маја ове године повећана су за 20 одсто у односу на исти период прошле године.
– Није истина да је утврђена цена квадрата по зонама нижа од тржишне – истиче Лазаревићева. – Не може порез да буде за 80 одсто већи. Неки су власници објеката урадили конверзију земљишта па су им сада и за парцеле приспела решења и хватају се за главу. Свуда у свету порез на имовину се не плаћа за стан у којем власник живи, у многим држава порез и не постоји, а ми смо изгледа Холивуд.

Цене квадрата су драстично пале, а порез на имовину се у последње три године утростручио. Заправо, цена квадрата, као основице за порез, и даље је, тврде у локалним самоуправама, потцењена у односу на стварну тржишну. Зато је и ове године увећана уплатница, јер је намера градских власти да лагано сустижу тржишну цену.

НОВОСАЂАНИМА ЈЕФТИНИЈЕ

ГРАДСКА пореска управа је најавила да би Новосађани решења за порез на имовину за 2015. требало да добију у јуну, а висина намета биће дефинисана у складу са променама одлуке о градским зонама и за значајан део обвезника биће нижа него прошле године.

Конкретно, власник стана од 50 квадратних метара у центру Новог Сада, у првој зони, прошле године, порез је платио 6.800 динара, а ове године, пошто је стопа амортизације повећана са 32 на 32,8 одсто порез ће му бити нешто мањи, па ће платити 6.720 динара.

ЗА НИШЛИЈЕ ПО СТАРОМ

У НИШУ су решења за порез на имовину спремна и предата на штампање, тако да Нишлије могу да очекују да их добију током јуна. Према речима надлежних из локалне пореске администрације, она ће бити на прошлогодишњем нивоу јер није било повећања, тако да они који су редовно измиривали рате током ове године неће плаћати доплату. Основица за стан од 50 квадрата са 25-годишњом амортизацијом износи 690 евра по квадрату, па ће решење за годину дана износити око 6.000 динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

8.558 Вучићевих ботова нас сваки месец коштају 4.000.000 евра! Колико смо респиратора могли та купимо за тај новац?

4.4 (13) Вест да је Твитер укинуо 8.558 налога који су били ангажовани на промовисању …

Одлагање плаћања пореза, за паушалце помоћ у виду минималца

5 (2) Нова економија је објавила да ће ефекат мера помоћи Србије, према садашњем прорачуну …

3 Коментара

  1. Koliki neko treba biti degenerik pa opet glasati za ovde prevaranete.

  2. Lopine svetske… Treba im svima ispitati poreklo njihove imovine…. Novoj vlasti će uslov za moj glas biti ispitivanje imovine svim funkcionerima SNS i SPS (naravno i PUPS)!!!!

  3. Smanjiste mi penziju, pojeftinise stanovi po Beogradu, samo porezi i dalje rastu! To je samo odraz kako je bahata i kriminalna vlast u Srbiji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *