Пошаљете МОНСТРУМЕ сваке године преко 200.000 деце у канализацију и то вам је „неотуђиво право“?!

0
(0)

Стопа природног прираштаја неће још дуго бити добра, јер смо стара нација, каже министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и додаје да је Стратегија подстицаја рађања ревидирана и да ће се Влада Србије о њој изјашњавати на некој од наредних седница.

Она каже да је природни прираштај (однос рођених и умрлих) био најлошији 2016. године, као и да је те године најмање беба рођено у последњих 112 година, а да се се слика за нијансу поправила прошле године, када је рођено више беба.

„Беби бум генерација сада има више од 65 година. Смртност се повећава и због тога нам је индекс лош. Јако је важно да се рађа више беба, да зауставимо пад рађања, који је годинама био наша реалност“, рекла је ђукић Дејановић за Тањуг.

Популациона политика, појашњава, није ствар једног, већ свих ресора у Влади Србије, од финансија до културе, али и свих сегмената друштва.

Посебно се, како каже, морају укључити локалне самоуправе да помогну кроз разне пројекте.

За те намене прошле године је 15 локалних самуоправа добило 130 милиона динара неповратних средстава.

„Сада су планирана средства пет пута већа, око 600 милиона динара, и обухватићемо неупоредиво већи број општина“, рекла је она.

Она каже да су жене данас веома оптерећене пословима у кући, бригом око деце, али и на послу, те се мора радити на увођењу сервисних активности.

„Политика мора бити усмерена на стимулацију жене да јој услови за подизање деце буду лакши, да се одлучи да постане мајка и други и трећи пут, а не само једном“, нагласила је она.

Упитана колико су мушкарци данас укључени у планирање породице и подизање деце и због чега најчешће критике само женама због честих абортуса, као да та одлука није заједничка, Дејановић каже да је идеал код планирања породице да партнери планирају заједно број деце и када ће их имати.

За критике на рачун жена да су „чедоморке“, које су се могле чути и од великодостојника СПЦ, она каже да је „неотуђиво право жене да одлучује о рађању“.

„Уважавам све институције, али неотуђиво право жене је да она одлучује о рађању. У то право никада нико не сме да дирне. Одлука треба да се донесе у амбијенту у коме жена има могућност да се посаветује и са гинекологом и са психологом, да претходно разговара са партнером о томе да ли они желе дете и када га желе“, нагласила је она.

А које ће кораке држава да предузме у наредном периоду, дефинисано је у ревидираној Стратегији подстицаја рађања из 2008. године, за коју Дејановић каже да је била „мртво слово на папиру“.

Урађен је и пратећи акциони план шта су задужења сваког министарства појединачно.

Фокус Стратегије је, како каже, усклађивање рада и родитељства, рад од куће док су деца болесна у фирмама где је то могуће, скраћено радно време за родитеље, финансијски подстицај породицама са децом, борбу против неплодности (биомедицински потпомогнуту оплодњу).

„Донели смо акциони план шта се тачно од појединих субјеката очекује у одређеном периоду да ураде. Шта треба да уради Министарство здравља, Министарство образовања, МИнистарство за рад и социјалну политику, Министарство културе… свако је добио ту своје задатке“, рекла је Ђукић Дејановић за Тањуг.

По први пут се, како је рекла, водило рачуна и о миграцијама у документу који предвиђа активности за наредних десет година.

„Ми не можемо са сигурношћу тврдити да ли неко ко сада пролази Србију за пет, десет година неће бити неко ко живи у Србији“, каже Ђукић Дејановић.

Министарка каже да држава тражи модалитет како да се стимулишу одговорни послодавци, који запосленима олакшавају родитељску позицију.

Разматрају се и опције да се таквим фирмама помогне кроз одређене субвенције или олакшице од пореза, а можда чак и кроз маркетинг производње којом се баве.

Упитана да ли је реаговала када су се појавили медијски написи да у ЕР Србији нису продужени уговори трудницама, она је рекла да је контактирала руководством компаније и да све труднице имају продужетак уговора до завршетка породиљског одсуства.

„Увек смо на страни трудница, на страни жена. Добили смо врло конкретне податке из компаније да они поштују закон и да се морају држати закона када је у питању прича која је широј јавности позната. Оно што је чињеница, то је да све треуднице имају продужетак уговора до завршетка породиљског одсуства“, појаснила је министарка.

Руководство компаније још им је рекло да ће те жене бити приоритет код новог радног ангажовања, јер им више радника треба током пролећа и лета него зими.

(Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Приказана четири снимка са рампе Дољевац, адвокат каже – недостају два минута

4.8 (10) У Нишу је настављено суђење возачу „Kоридора Србије“ Дејану Станојевићу за несрећу на …

Сећате ли се Андрее Бојанић?

4.8 (17) Сећате ли се Андрее Бојанић? То је девојка, која је 18. јула 2013. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *