После државног удара 5. октобра 2000 из Србије илегално извучена 51 милијарда долара

0
(0)

Моћни домаћи инсајдери у Србији су преко офшор фирми, на туђе име, куповали багателно домаћа предузећа из којих су извлачили средства и пребацивали у иностранство, изјавио је за Радио Слободна Европа уредник у „Међународном конзорцијуму за истраживачко новинарство“ Мајкл Хадсон.

Према његовим речима, више десетина милијарди долара је опљачкано и изнето из Србије после 2000. године кроз разне илегалне трансакције, а помиње се цифра од 51 милијарду долара.

Хадсон је објаснио да је конзорцијум за који ради пре две године поштом добио хард диск са документима ко су власници, односно ко је покренуо бизнис у офшор зонама широм света, пре свега на Карибима, Девичанским острвима, затим Сингапуру и Куковим острвима на Пацифику. Те поверљиве информације су 160 пута обимније од Викиликса, додао је он.

– Ми у последњих годину и по дана проверавамо те информације, на чему је ангажовано више од 100 репортера у многим земљама. Позивали смо и власнике фирми који се налазе у тим документима да бисмо чули и другу страну приче. Тек након 15 месеци детаљног истраживања објавили смо први текст – рекао је он, додајући да је реч о поверљивом извору.

Говорећи о специфичностима Србије у тој глобалној сивој зони пословања, Хадсон је рекао да су у приватизацији у последњих десетак година учествовали и моћни инсајдери који су преко офшор фирми, на туђе име, куповали багателно домаћа предузећа, остварујући огроман профит „испумпавањем“ њихове вредности, односно пребацивањем новца на своје офшор рачуне.

Због такве праксе, многа приватизована предузећа у Србији су пропала, навео је он. Према његовим речима, после демократских промена у октобру 2000, ново прозападно руководство је обећало грађанима просперитетније друштво.

Хадсон: Агенција за приватизацију није добро урадила свој посао

У том циљу покренули су, између осталог, приватизацију државних предузећа како би привукли стране инвестиције, а што би, како су обећавали, требало да омогуће веће плате запослених.

Међутим, указује Хадсон, проблем је у томе што Агенција за приватизацију није осигурала да купац не отуђи имовину предузећа и избаци раднике на улицу, а у Закону у приватизацији је било много правних празнина.

Купац није био обавезан да обелодани свој идентитет, или власничку структуру своје компаније. Тако се у неколико стотина приватизација страни купац само формално
појављивао, а у позадини је био домаћи, моћан и близак властима бизнисмен који је користио офшор компанију да би преузео домаће предузеће, које би потом лишио имовине, пребацио је у иностранство, а радници су остајали без посла.

Хадсон је нагласио да му је најдубљи утисак оставио случај Агрохема, пре свега податак да је уплатио 6,9 милиона долара на офшор рачун новог власника и то уочи свог банкрота.

Из Србије илегално извучено 51 милијарда долара

„Глобал Финанциал Интегритy“ наводи да је 51 милијарда долара нелегално изнета из Србије од 2001. до 2010. године, а Хадсон сумња да се макар део новца који је завршио на офшор рачунима може икада повратити.

 Као што је „Глобал Финанциал Интегритy“ објавио, на десетине милијарди долара је опљачкано пребацивањем нелегалним путем из Србије на офшор рачуне, што говори о размерама такве незаконите праксе.

 Хадсон је изразио уверење да ће обелодањивање ових података помоћи владиним и другим институцијама, као и активистима за борбу против корупције, да се суоче са овом пошасти која угрожава читаво друштво.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

4 Коментара

  1. obratite paznju na najmoderniju rafineriju bio dizela u adasevcima…..

  2. steta sto samo jedan lezi u aleji velikana…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend