ПОШТАРИ спремају велики протест, доста им је ботова и певача које држава запошљава код њих…

ПОШТАРИ спремају велики протест, доста им је ботова и певача које држава запошљава код њих…

Проблеми са којима се данас сусрећемо у Пошти су исти као и неколико година уназад, пре свега од кад је ПУПС (Партија уједињених пензионера прим. аут.) ушао у фирму. То је било пре неких 6-7 година, прво је био Kркобабић, па је била Мира Петровић, с њима смо муку мучили, то је толики ниво неке бахатости, некултуре, самовоље, никада није било никаквог дијалога. Увек смо наилазили на једносмерну улицу, на наша питања није било одговора, као ни на захтеве, фактички сви проблеми су остали без решења, каже за Директно.рс Стефан Митовић, радник Поште Србије.

„Пошта је некада имала просек плате 10% преко републичког просека, па смо у једном тренутку били на нивоу републичког просека, сада смо далеко испод. А видели сте да је наш драги председник рекао да је 555 евра на републици просек, ето колико ми каскамо и заостајемо“, додаје Митровић.

Осим проблема плата, исто као што је јуче његов колега Зоран Павловић навео, проблем радника Поште је и правно-пословни и уговори о повремено привремним пословима за које Митровић каже да је то једна најтежа врста израбљивања, где људи долазе на радна места са пуним обимом посла и радним временом и добијају мизерну плату која је у последњих неколико месеци, како каже, ишла чак и испод минималне цене рада.

– Из искуства Вам причам, из разговора са колегама, то су биле неке цифре од 25-26.000 динара. И даље се гледају везе и везице, да ли је то преко странке или преко неког директора/шефа, ретко ко уђе што се каже редовним путем или конкурсом, законито. Онда долазимо до тога да су људи месецима ангажовани на такве уговоре и просто изгубе вољу за даљим радом, јер их послодавац ни на који начин не стимулише да остану на радним местима. Годинама уназад имамо дефицит у технолошком процесу у Пошти, нема једног радног места које није дефицитарно по локалним радним јединицама – додаје он.

Говорећи о најављеном протесту за уторак испред главног поштанског центра у Земуну, Митровић каже да је то један вид испољавања незадовољства свих запослених, без обзира на синдикалну припадност и радно место у Пошти.

– Имамо доста људи који су незадовољни, а већина њих, поучени искуством од пре неколико година, када смо у 2019. години имали у два наврата самоорганизоване обуставе рада. Било је тада доста суспензија, доста притиска тадашњег пословодства, али ништа се суштински није променило.

Заменило се 144 директора код нас у предузећу, дошли су по чисто политичкој основи, а не по стручној, није било никаквих конкурса, то је све већ било унапред испланирано. Бивша гарнитура тих директора, шефова служби, саветника и виших саветника су само пребачени на друго радном место са истим или сличним коефицијентом зараде. Плате су задржали, само су променили радно место. Сада имамо нових 144 високорангираних по коефицијенту плата, али их ни на који начин не оправдавају, ни стручном спремом, нити залагањем на послу – наглашава Митровић.

Митровић на крају закључује да постоји и прича да на платном списку Поште постоје људи који су фиктивно запослени и да су то у питању партијски дилови и договори где „рука руку милује“.

Вести – Славија-инфо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

"Лопови, дајте нам грејање": Протест грађана у Обреновцу (видео)

“Лопови, дајте нам грејање”: Протест грађана у Обреновцу (видео)

Неколико стотина грађана на позив Демократске странке, Народне странке и Странке слободе и правде окупило …

Лазаревац: Полиција уместо да хапси нарко-дилере терорише локално становништво!

Лазаревац: Полиција уместо да хапси нарко-дилере терорише локално становништво!

Након блокада у Лазаревцу минулог викенда, под образложењем да је напао службено лице, ухапшен је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *