Насловна / Свет / Европа / Потпредседник Бундестага затражио да Берлин протера америчког амбасадора Ричарда Гренела

Потпредседник Бундестага затражио да Берлин протера америчког амбасадора Ричарда Гренела

АНГЕЛА Меркел вуче реалне потезе који нису по вољи званичном Вашингтону – пример је гасовод Северни ток-2 – али се чува отворених политичких сукобљавања и јаких речи.

   Многи око ње и испод ње више се, међутим, не либе да Американцима „покажу зубе“.

   Управо је потпредседник Бундестага Волфганг Кубицки оштро критикао амбасаора САД у БерлинуРичарда Гренела и јавно затражио да буде проглашен за persona non grata.

   У интервјуу француској новинаској агенцији АФП објаснио је зашто тражи гренелово протеривање:

   „Тај амерички дипломата се понаша као врховни комесар окупационе власти. Њему мора бити стављено до знања да наша толерантност има границе. Немачка не сме трпети Гренелове покушаје да се меша у политику суверене државе каква је Немачка“.

   Кубицки је потпредседник опозиционе али парламентарне Слободне демократске партије, а имао је у виду Гренелове претње санкцијама немачким компанијама које учествују у пројекту Северни ток-2, критиковање берлина што војне расходе не подиже до 2 одсто националног БДП, јавно замерање недељнику Der Spiegel да се служи „антиамеричком реториком“...

   Зато је Кубицки пред камерама сугерисао свом министру спољних послова Хајко Масу да протера Гренела који је – као последњи „испад“ – себи дозволио да критикује немачког министра финансија Олафа Шолца због буџетског плана Немачке за неколико наредних година.

   Гренелу се није свидело – а то је онај „Трампов човек од поверења“ код којег на консултације одлази Хашим Тачи – што је Шолц у план унео војне расходе који су „далеко од потребних два одсто БДП“.
   Кубицки је нагласио да нема намеру да штити Шолца, који уме и сам дса се брани, па додао:

   „Не смемо више дозвољавати да се амерички амбасадор меша у политичке ствари немачке“.

   Шолц је у поменутом плану предложио да Немачка наредне године војне расходе подигне на 1,37 одсто свог БДП и да се до 2022-ге „приближи 2 0дсто БДП“, а да их већ 2023-ће спусти на 1,25 одсто БДП. То би у 2023-ој значило реално смањење за 50,2 милијарде долара.

   У фебруару је Гренел јавно спочитавао влади Меркелове да Берлин не сме штедети на одбрани јер јој је „Русија на прагу“.

Факти

Актуелно

Немачка прво да нам исплати ратну одштету за I и II Светски рат па нека онда дође да нам сере где ће да нам буду границе!

Беч – Циљ предстојеће регионалне конференције у Берлину о Западном Балкану је да се „сахрани” план …

Пољска тражи од Немачке 900 милијарди долара ратне одшете

Пољска има намеру да затражи од Немачке најмање 900 милијарди долара као репарацију за штету …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *