Насловна / Србија / Друштво / Правници о блокади: Грађани имају права на окупљања

Правници о блокади: Грађани имају права на окупљања

„Грађани који протестују незадовољни ценама горива у Србији имају право на спонтана окупљања, а власт не разуме суштину њиховог протеста и страхује јер таква окупљања могу бити модел бунта против неких будућих тешких одлука које власт мора да донесе“, оценили су данас адвокати Божо Прелевић и Никола Баровић.

Прелевић који је и бивши коминистар унутрашњих послова, оценио је да грађани који протестују због повећања цене горива, имају право на спонтано окупљање које је предвиђено законом, а да је проблем што је власт у страху од тих протеста јер их сматра моделом бунта који може да уследи након доношења неких тешких одлука у будућности.

Он је додао да зато очекује да Влада Србије „ипак некако изађе у сусрет захтевима грађана“.

– Не ради се о проблему одгушења саобраћаја, већ о забрани легалних протеста. Они вероватно гледају како то да ураде, а да не испадне да су подлегли притисцима – каже Прелевић.

Он је навео да би евентуална реакција полиције само имала контраефекат.

– Вероватно би 50 одсто Београђана изашло на улице и рекло: ‘Ево, и ми смо ту!’. У том случају људи би врло брзо повезали да се њима забранује да протестују, а да они који излазе да спрече протесте, добијају станове од државе – оценио је Прелевић.

Он је истакао да не види разлику између прошлонедељних протеста малинара и захтева грађана у вези с ценом горива.

– Ако си у нечему најскупљи у региуону, није до оних који протестују него до државе – закључио је Прелевић.

Адвокат Никола Баровић истакао је да власт у Србији не разуме да грађани незадовољни ценом горива протестују зато што им је угрожена слобода кретања политиком пореза и акциза, која мора да се промени.

– Власт не разуме шта је угрозила и зато грађани протестују, јер било је повећања цена разноразних ствари и то никада не падне лако, али је овде угрожена слобода кретања, а већина људи у Србији је везана за то да се било каквим аутом пребаци од места становања до места рада или школовања детета, а то једва издржавају и под овим условима – казао је Баровић.

Н1

Актуелно

Војни пензионери траже да им се врате умањене пензије

Удружење војних пензионера Србије упутиће писмо председници владе Ани Брнабић с молбом да се у …

На јучерашњем протесту опозиције у Београду било је између 80.000 и 112.000 људи (фото, видео)

Режимска пропаганда лоповског и издајничког режима Александра Вучића свако окупање опозиције покушава да умањи небулозним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *