ПРЕДРАГ КОН: Нема ништа од ковид пропусница 24/7, нове мере дају резултате
Фото: Јутјуб/K1 Televizija

ПРЕДРАГ КОН: Нема ништа од ковид пропусница 24/7, нове мере дају резултате

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је да засада неће бити увођења ковид пропусница 24/7, јер тренутно немамо добар контролни систем.

Нове мере очигледно дају резултате, што можемо видети претходних дана, јер имамо значајни пад броја новозаражених, али према Коновим речима проблем је што нису још летос уведене.

– Заиста је требало да буду донете још летос. А што смо тако попустили и прошле године морате питати оне који су били за то. Увођење ковид пропусница 24/7 није могуће јер немамо контролне системе. Имамо ограничење по питању способности масовне контроле. Ово је само питање доказивања способности, јер људи треба да се науче да ће бити кажњени ако не поштују мере – рекао је Кон.

Члан Кризног штаба сматра да је кључ успеха у борби против короне разговор са младима.

– Код нас је “кул” не прихватати вирус и “кул” је ићи против мера. Катастрофално је то наше убеђење да смо јачи од свега. Важно је тражити начин и директно разговарати са младима. На друштвеним мрежама сам доживео највеће батине тако да сам схватио да је то борба са ветрењачама. Институције за јавно здравље морају бити на друштвеним мрежама, али све је то стерилно јер се не проналазе са младима тамо. Треба одговарати лаицима и имати стрпљења – рекао је Кон.

Епидемиолог је нагласио и да бисмо сад имали знатни пад броја новозаражених да је уведен предлог медицинског дела Кризног штаба који подразумева затварање на 10 дана, након којих би биле уведене ковид пропуснице 24/7.

– Динамика епидемије онемогућује да се све зна истог момента. Кажу онда да смо контрадикторни. Трећа доза показује да је и те како довољна и да спречава даље преношење. У Израелу чим су увели трећу дозу имали су нагли пад броја новозаражених. Са вакцином је клиничка слика значајно блажа и смртност је веома ниска. Не разумем зашто још немамо статистику колико је вакцинисаних преминуло. Ја сам лично писао захтев, јер то мора да се зна. До сад се показало да вакцинисани не могу да се лече од својих хроничних болести због тога што не стижу на ред, јер невакцинисани заузму место у болници.

Неваксинисани су друштвено неодговорни и то је тако. Имамо пад броја новооболелих и то је последица нових мера. Неки људи су затворили локале, не знам зашто, треба да се адаптирају ситуацији. Да смо урадили по предлогу да имамо 10 дана затварања и да смо на то надовезали ковид пропуснице 24 часова имали бисмо стрми пад броја новозаражених.

Сад је ситуација кад треба максимално да се вакцинишемо. Ништа нисмо искористили што смо могли. Око короне ћемо причати још годинама унапред. Оно што је сигурно јесте да је вирус опстао и да ће опстати. Овај вирус, кад се подигне колективни имунитет, опстаће код људи који нису заштићени. Као и сваки вирус тражи простор у животињским врстама – рекао је Кон.

Осврнуо се и на спортска дешавања за која каже да су директан пренос непоштовања епидемиолошких мера.

– Спортске утакмице су директан пренос непоштовања мера. Нико не носи маске. Свакако да се шири вирус на спортским дешавањима, али не знамо колико тачно – каже Кон.

Апеловао је и на све да носе маску како би се заштитили од вируса, али и од загађеног ваздуха.

– Суштина је у томе што морамо на маске да рачунамо крајње озбиљно. Идеја о маскама ће се пролонгирати и то поготово у периоду кад имамо загађење ваздуха. Незадовољан сам колико људи не носе маске и колико верују да то нема никакав ефекат. Схватио сам да то нико не слуша и посустао сам – рекао је Кон.

Курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Предраг Кон на ТВ „Прва“: Тресем се због Нове године, омикрон сој стиже у Србију за празнике

Предраг Кон на ТВ „Прва“: Тресем се због Нове године, омикрон сој стиже у Србију за празнике

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон гостујући на ТВ Прва коментарисао је нови сој …

Унбен Пилеј: Омикрон сој изазива блажи облик болести од делта соја, има малу стопу хоспитализације

Унбен Пилеј: Омикрон сој изазива блажи облик болести од делта соја, има малу стопу хоспитализације

Док се варијанта омикрона шири светом који је паралисан незнањем о томе шта носи нови …

3 Коментара

  1. Ne seri više, drtino matora!

  2. Пад броја је резултат природног циклуса сваке заразе а не “мера”. То што су поједини локали затворени говоре да нису сви спремни да буду саучесници у планираном лудилу. У једном је у праву – памтиће се годинама али не то што он мисли већ психоза и незаконите и неуставне мере које су примењивали без икаквог упоришта у науци јер вакцинисани исто тако преносе вирусе.

  3. Ko iole normalan još sluša ovog drkona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *