Преварене медицинске сестре: Зарадиле корону и 20.000 динара

Преварене медицинске сестре: Зарадиле корону и 20.000 динара

Тридесетак медицинских сестара, које су биле или су још на боловању јер су се на послу заразиле коронавирусом, добиле су прекјуче први део мајске уплате од 7.500, односно 9.700 динара. Већини њих, како кажу, није јасно о чему је реч, с обзиром да је речено да ће у њиховим случајевима боловање плаћати 100 одсто. Чак и уколико исти део добију и у другом делу, укупна бројка, кажу сестре, нижа је чак и од законских 65 одсто од пуне плате која се исплаћује током редовног боловања.

Већина сестара са Института за онкологију и са KБЦ Бежанијска коса су истовремено тестиране и послате у карантин, а самим тим и на боловање, тако да се тренутно све налазе и у сличној финансијској ситуацији.

“Ово по обрачуну чак није ни боловање од 65 одсто. Нас је двадесетак само у мојој болници, а знамо да је иста ситуација и са колегиницама из других београдских болница”, каже медицинска сестра са Института за онкологију, која је на боловању, након што се заразила на послу.

Мајска аконтација у њиховом случају је, како каже, од 9.100 па до 9.700 динара.

Једину информацију коју је успела да добије из управе болнице јесте, како каже, уверење да ће им и друга половина плате бити исто толика. Дакле, цео месец треба да преживе са мање од 20.000 динара.

“Аконтација за мај нема везе ни са чим”

“Априлска плата је била најнормалнија, с тим што је она стимулација од 10 одсто у мом случају једва прелазила 1.000 динара. Међутим, ова мајска аконтација нема везе ни са чим. Објашњење је да смо прешли на фонд социјалног, јер је наводно прошло месеца дана боловања. Све и да је тако, ни по томе не може да буде овај износ”, каже једна од сестара, која је добила аконтацију од 7.600 динара, што је за скоро 20.000 динара мање од онога што је до сада примала.

Она је истакла да нису у питању ни одбици од плате, рате за кредит или административне забране, јер се оне увек одбијају од другог дела.

Министарство рада је добило препоруку синдиката да терет плата зараженим здравственим радницима подели тако да РФЗО плаћа 65 одсто, односно држава 35 одсто, али за сада није познато да ли је ова пракса и заживела.

Такође, држава није регулисала ни повећање плата у здравству свим запосленима, које је Александар Вучић најавио по избијању епидемије. Уместо повећања, медицинари су добили месечну стимулацију “за рад у ванредном стању” од 10 посто, и то не на основицу плате, већ на број радних сати.

Објашњење које је уследило од државног врха је да би стимулација прерасла у повећање скупштина мора да измени буџетске прописе о висини основице за обрачун и исплату за запослене, али се ова ставка није нашла на дневном реду скупштине Владе Србије.

С обзиром да је ванредно стање завршено, директори здравствених установа више немају основ по ком би могли да понове стимулацију и за мај месец.

Ана Лалић / Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ђорђе Вукадиновић: Две трећине грађана Србије уопште не зна за афере власти

Ђорђе Вукадиновић: Две трећине грађана Србије уопште не зна за афере власти

Подужи је списак афера у које су уплетени бројни државни функционери у Србији и чланови …

Лекари за науку и етику захтевају од РТС: Дозволите нам да народу кажемо истину!

Лекари за науку и етику захтевају од РТС: Дозволите нам да народу кажемо истину!

Апел Драгану Бујошевићу, директору РТС-а Поштовани г. Бујошевићу, Поводом недавног апела који је Вама, као …

Један коментар

 1. Sta se moglo ocekivati od Naprednjaka i ovih njihovih satelita i jastrebova.
  Kad je Vucic bio predsednik vlade na mala vrata su izbrisali znacenje clana 42 zakona o javnim medijskim servisima gde je predhodno stajalo da se od placanja TV takse oslobadja vlasnik strujomera ili ako je jedan ili vise clanova Osoba sa invaliditetom ., !00% po jednom osnovu . i dalje nabraja po tackama,,
  Znaci po starom zakonu je bio oslobodjen vlasnik , Suprug ili supruga, Sin i Cerka otac i majka ako su zivli u zajednickom domacinstvu. ali sta se sibicari dosete 2015 godine . Izbrisu celu recenicu iz pomenutog zakona i unakaze Yakon tako da ima povlasticu samo vlasnik i to ako je samo on kojim slucajem Invalidno lice i niko drugi.
  Vlasnik moze da nije invalidno lice ali jos gore da mu je Dete ili oba deteta OSI i po ovom zakonu ta deca nemaju pravo da budu oslobodjena od tv Takse jer nisu vlasnici strujomera.
  To traje od 2015 i nikome ne pada na pamet da se seti da su napravili gresku i povrate uzeti novac.
  Sto je najgore svi su oni upoznati sa ovom anomalijom i niko ne reaguje jer su obavesteni .
  Invalid se postaje za sekundu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *