Приватизација Галенике: Сплет „чудних случајности“

0
(0)

Приватизација Галенике, некада једне од највећих фармацеутских компанија на овим просторима, окончана је а да јавности нису саопштене бројне околности које су претходиле продаји. Надлежне институције годину дана касније не одговарају на бројна питања.

Галеника је компанија коју су од 90-тих година потресале бројне афере, организационе и власничке промене, а последњих година уочи приватизације, уместо вести о пословним резултатима државне компаније јавност је била обавештена о наводним бројним злоупотребама у компанији.

На крају је Галеника пред продају била у финансијском колапсу. Дугови су били толики да распродаја целокупне имовине не би била довољна да се покрију повериоци. Највећа фармацеутска компанија у Србији је због тога понуђена по почетној цени од 1 евро. Услове тендера испунио је само један купац, тек основана компанија Аелиус из Луксембурга, која је преко низа фирми повезана са реномираним фармацеутских произвођачем – компанијом ЕМС из Бразила. Они су за куповину компаније понудили 16 милиона евра. А нови власник Галенике имао је и обавезу да уплати и 25 милиона евра на име измирења обавеза фабрике према банкама као и исплату социјалног програма.

Истраживање редакције Инсајдер показало је међутим да је за куповину Галенике било заинтересовано више компанија, али да су многи практично елиминисани строгим тендерским условима. Услов који по свему судећи многе компаније нису могле да испуне био је да компанија која жели да да понуду мора да има остварен приход од најмање 300 милиона евра у последњој пословној години.

О томе сведочи и допис швајцарске фирме Амикус која је у поступку приватизације била позвана да достави додатну документацију. У е-маилу до којег је дошла редакција Инсајдера, а који је 12. октобра 2017. упућен државном секретару Министарства привреде Милуну Тривунцу наводи се да је ова компанија на састанцима али и преко швајцарске амбасаде упозоравала Министарство да квалификациони услови за куповину елиминишу конкуренцију.

„Уколико Амицус-у не дате могућност да настави са учешћем, процес ће бити настављен са само једним понуђачем. Логична последица тога биће непостојање конкуренције, односно Галеника неће бити продата по тржишној цени“, наводи фирма у маил-у упућеном Министарству привреде.

Надлежни у Министарству наставили су, међутим, да разговарају само са компанијом Аелиус из Луксембурга, што је и резултирало потписивањем Уговора о приватизацији 2. новембра 2017.

За претходни покушај приватизације много више заинтересованих

Само годину дана пре ове продаје држава је тражила стратешког партнера за Галенику, а захтев је био да пословни приход потенцијалног стратешког партнера буде чак шест пута мањи од оног који је прописан тендером из 2017. или да има имовину у износу не мањем од 100 милиона евра.

Приватизација из 2016. подразумевала је да стратешки партнер преузме 25 одсто компаније за најмање 7 милиона евра. Идеја је била да стратешки партнер одреди пет руководилаца којима би било поверено привремено управљање Галеником у периоду од пет година. Након тог периода у којем је било очекивано да се пословање подигне, цела Галеника требало је да иде на продају.

Више компанија је било заинтересовано за овај вид партнерства али је и након избора најбољег понуђача и низа преговора, почетком марта 2017. Влада Србије донела Закључак да је покушај приватизације Галенике путем стратешког партнерства ипак неуспешан, након чега је расписан и нови тендер.

Од Аелиуса преко неколико компанија до ЕМС-а

Иначе, иако се у јавности приказивало да је Галенику преузео реномирани произвођач фармацеутских производа из Бразила, Уговор са државом потписала је компанија Аелиус из Луксембурга која је основана непосредно пре потписивања Уговора о куповини капитала Галенике.

Велика фармацеутска компанија из Бразила ЕМС СА у овом случају крајњи је и већински власник у ланцу фирми које стоје иза Аелиуса.

Наиме, према извештају Kомисије за заштиту конкуренције, који је саставни део Уговора, предузеће Аелиус основано је 26. септембра 2017. у Луксембургу и то са циљем куповине Галенике.

Власник Аелиуса је фирма Глобе пхарма такође из Луксембурга. Власници ове фирме су Гронин пхарма из Бразила и фирма Монтересеарцх која је регистрована у Италији. Власник компаније Мотереасеарцх је заправо велика фармацеутска компанија ЕМС СА из Бразила, која је учествовала и на претходном, неуспешном, тендеру.

Државни секретар министарства финансија после приватизације прешао у Галенику
Приватизација Галеника вођена је преко Министарства привреде, али према сазнањима Инсајдера у преговорима је учествовало и низ других представника државних институција. Необично је да је рецимо након приватизације бивши државни секретар Министарства финансија Ненад Мијаиловић, у септембру 2018. постављен на место извршног директора за финансије у компанији Галеника. Мијаиловић који је био на разним позицијама у министарствима од 2009. када је постављен за саветника у Министарству економије који је водио Млађан Динкић имао је и низ функција у предузећима у којима је држава имала власништво. У периоду од 2011. до 2013. имао је чак шест јавних функција у различитим предузећима у реструктурирању, али је био и у члан Одбора директора компаније НИС, а потом председник Одбора Скупштине акционара.

Министарство ћути на питања о поштовању Уговора о приватизацији Галенике

Из Министарства привреде већ два месеца не одговарају на питања Инсајдера која се односе на приватизацију Галенике.

Прво смо 21. новембра 2018. тражили следеће информације:

– Одлуку Владе Србије о продаји Галенике

– Последњи извештај о спроведеној контроли члана уговора који се односи на забрану располагања имовином, при чему је према купопродајном уговору Министарство привреде било задужено да врши контролу по овом члану (Члан 5) на свака четири месеца

Други допис упутили смо 13. децембра прошле године, уз молбу да нам одговоре на први захтев и тада смо тражили одговоре и на следеће питање:

– Да ли је и у којем року компанија „Аелиус“ извршила уплату од 16 милиона евра за 93,72 одсто државног капитала у компанији Галеника, а имајући у виду да је у складу са уговором потписаним 02. новембра 2017. купац био у обавези да у року од три радна дана од закључења уговора уплати износ продајне цене?

Захтеве смо упутили на адресе службе за медије и генералног секретара Владе Србије Новака Недића, а одговоре још нисмо добили.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

ПАМЕТНИ СРЕДИО! Етихад за 49% Ер Србије платио 40 милиона €, па сада продао Србији 31% за 100 милиона €

4.5 (11) Србија је 2013. године, компанији „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата продала 49% удела …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend