Проф. др Слободан Рељић – Потребна нам је промена система (видео)

5
(7)

“Ово што се данас зове политички систем доживљавам као неку врсту транзиције из нечега што нам је наметнуто, где је све направљено да не функционише у корист нас” – рекао је професор др Слободан Рељић.

Поглед на нашу књижевност, о вредности НИН-ове награде, криза Западног система, четврта политичка теорија, светски економски форум, хибридни рат, да ли Запад има могућности да пројектује своју моћ на Балкану, колико су политички јаке Немачка, Француска и Италија, како стабилизовати српску политику, теме су емисије “Српски свијет” у којој је говорио професор др Слободан Рељић.

Др Рељић наводи да наш идентитет без косовског елемента престаје да нас чини нама, то, како каже, без Косова* нисмо ми.

“Ако ми желимо да останемо Срби, без Косова* нисмо ми. Наша група без косовског мита може лако да се распадне. То је нешто што надилази политику” – говори др Рељић.

Он сматра да присуствујемо распаду економског система.

“Кад државу сведете на правну државу, она укида морал, обичаје и традицију, зато што је све написано и нормативно и имате право да радите оно што пише тамо и то се своди на неморалну ситуацију. Без моралног координационог система, друштво не може да постоји” – наглашава др Рељић.

Истиче да је циљ Немачке да контролише овај простор.

“Ово што имамо са Шмитом то је нека врста дубинског ослобођења од америчке контроле” – говори др Рељић.

Рељић каже да немачки директни интерес престаје уласком Хрвата у Европску Унију и то је њихова, како наводи, зона утицаја у којој немају конфликтан однос.

“Немци су народ који тачно зна ко су Срби, ко су Хрвати и какви су чији интереси” – сматра др Рељић.

Говори да морамо да уђемо у фазу отрежњења, јер је моћ у ономе у кога верујемо, а ми, како каже, верујемо да је Запад моћан и то није добро јер је он одавно изгубио моћ.

Веља Чупић, аутор и водитељ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Владимир Димитријевић: Прогон против мене јер браним природну породицу (видео)

Др Владимир Димитријевић: Прогон против мене јер браним природну породицу (видео)

5 (4) Видео обраћање јавности др Владимира Димитријевића у којем се износе критичке примедбе на …

Радован Kалабић: Донели су Србији слом, а онда је настао погром напредњака каменицама, моткама... (видео)

Радован Kалабић: Донели су Србији слом, а онда је настао погром напредњака каменицама, моткама… (видео)

5 (4) Аутор и водитељ Никша Булатовић #РадованKалабић​ #Напредњаци​ #ТајнаKонвенција​ Донели су Србији слом, а …

2 Коментара

 1. Рељић је схватио.

 2. др Слободан Рељић.: “Ако ми желимо да останемо Срби, без Косова* нисмо ми. Наша група без косовског мита може лако да се распадне. То је нешто што надилази политику” – говори др Рељић.
  On je u pravu….i za sada mi nemamo niti jedan problem koji je važniji od problema KiM.
  Zato,
  Ako Srbi žele da spreče svoj nestanak i nestanak svojih potomaka i svoje istorije, ima samo jedan način a to je :
  Pregovori sa Kosovarima moraju biti obustavljeni. Može se pregovarati sa državom Albanijom za razmenu teritorija.To bi trebalo da bude jedini realni pristup problemu oko KiM.
  Ako Albanci sa jedne strane i Srbi sa druge strane žele dobro svom narodu tada treba u razmjeni teritorija da Srbiji pripadne dio Albanije uz Crnu Goru do mora, te obala od Bojane do rta Rodonit,zatim da granica ide od rta Rodonit preko vrhova brda zapadno od magistrale Priština –Drač, (da ima geografski prirodni tok ) do Prizrena ili blizu,,možda do Junika, a da Albaniji pripadne dio KIM južno od svih srpskih svetinja ( da u Srbiji ostaju Peć,Dečani, Gračanica, Kosovo polje na kome je bila bitka), i da Albaniji pripadne dio (t.zv. preševske doline) naseljen većinskim Alb.stanovništvom sve do Makedonije.
  Albanci na teritoriji koja bi pripala Srbiji i Srbi na teritoriji koja bi pripala Albaniji moraju biti preseljeni u matične države uz naknadu za ostavljenu imovinu. O visini naknade imovine trebalo bi da odlučuje ista komisija imenovana saglasno od Srbije i Albanije i uslovljena da svaki slučaj okonča u vrlo kratkom vremenu
  Izuzetaka od preseljenja nebi trebalo biti – jer bi inače dio problema ostao i nadalje . (Pored svih sladunjavih priča danas – Srbi i Albanci jedni sa drugima na istoj teritoriji – potpuno su nekompatabilni)
  Pored Gračanice trebalo bi izgraditi visok i dosta dug zid koji Gračanicu uklapa u srpske teritorije, a Prištinu u albanske teritorije. da bi se sprečili incidenti pojedinaca koje ne kontrolišu Vlade. Prislino , iako ekonomski obeštećeno preseljenje palo bi vrlo teško onima kojih se tiče, međutim to bi trebala biti svjesna žrtva za dobro svojih budućih generacija. (Naši pretci su podnosili mnogo veća žrtvovanja uključujući i svoje živote).
  Ova razmjena teritorija i preseljenja nebi bili dopušteni od strane država koje su inače zainteresovane za ovaj region.Ali i za Albance i za Srbe ovakav način ostvarenja razmjene teritorija bio bi mnogostruko koristan. Mislim da dio Albanaca shvata što bi time dobio njihov Albanski narod. I što je vrlo važno – nebi više bio faktor u rukama velikih sila već bi imao mogućnost za svoj vlastito željeni razvoj.
  (Sada moram napomenuti da sam od marta 2019 god. u medijima -naišao na članke u kojima Milijana Baletić predlaže već od 2012 godine veoma slične predloge onima do kojih sam ja samorazvojno došao…i nadam se da u našem narodu ima dosta onih koji su obični Ljudi- i razumno možda dolaze do sličnih ideja, a meni bi bilo drago da takve ideje preovladaju većinom Srba.)
  O navednom rješenju problema KIM – ne govori niko (osim Milijane), međutim ovo nije neostvarivo. Umni Albanci znaju da je čitava Albanija na srpskoj zemlji i ako ima Božje pravde , ovakvo rješenje bi bilo pravedno i trajno.Mislim da bi umni Albanci podržali ovo rješenje, ali me je strah da Srbi u današnjoj Srbiji imaju kontinentalni mentalitet i da im do izlaza na more nije stalo.
  Pojam mora im je turizam,plaža,gužva na plaži,kupanje i ništa više,te sve to uz novac mogu sebi omogućiti i bez svog mora. Vrlo kratko reagovanje na kratke staze,stav profitera makar vrlo sitnih,beznačajnih..
  Mnogi će reći-nema razmjene teritorija , jer Skadar je ionako bio naš.To znači nema pregovora,poništava se ideja,i sve nadalje ide kao do sada. Tačno je da je bio naš, ali sada tu živi drugi narod. I bez razmjene teritorija u koje bi bio uključen i Skadar,Skadar nikada neće biti naš. Upotrebimo razum i dobru volju da ne naškodimo drugome, te će Bog dati da ni drugi ne naškode nama. Nadam se da će se ovo ostvariti kad tad, osim ako Srbi nestanu kao narod i kao Srbi.
  U smislu da nebismo nestali, uzor bi nam trebali biti Izraelci, koji su konačno proglasili da je Izrael nacionalna država Izraelaca i da su non stop spremni da brane svoju zemlju. Tačno je da imaju podršku moćne države S.A.D, ali bi i mi imali podršku moćnih država Rusije i Kine.
  Na tako dobijenoj obali trebali bi smo napraviti veliku transšipment kontejnersku luku i saobraćajnice od te luke do Mađarske .
  Uz ovaj izlaz na more, reaktiviranje brodograđevne industrije na moru i u Beogradu, te uz zadržavanje kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta i slatkih voda u svojim nacionalnim rukama, imali bi smo pristojan život i budućnost za naše familije i potomstvo.Poljoprivredno zemljište treba da bude zaštićeno i na istom bez obzira dali je vlasnik individualna osoba ili društvo treba zabraniti bilo kakve izgradnje bilo kuća ili nečeg drugog.Takođe treba ograničiti porast i širenje velikih gradova,već u istima treba dobro urediti postojeće stanje a priliv stanovništva usmjeriti na druge za to odabrane centre. ( U suštini broj stanova u jednom gradu morao bi biti ograničen prema mogućnostima zapošljavanja,tako da svaki stan daje pravo na dva radna mjesta). Prekobrojni pretendenti na naseljenje u gradu koji nema više mogućnosti za zapošljavanje – morali bi biti upućeni u drugi centar koji se izgrađuje na daljini 50 do 100 kilometara od već postojećeg centra. (Prostor između bi trebao biti uotrebljen za proizvodnju hrane, a ako je za to nepogodan, onda za druge djelatnosti.)
  I ponavljam – ako izgubimo KIM – a sve ide ka tome – mi smo izgubili sami sebe. I nikada više nećemo se pronaći. Ostaćemo prokleti za vječita vremena.
  Izgleda da nam ne preostaje ništa drugo nego da molimo Boga da nam pomogne i da preumljenim Srbima vrati pamet u glavu.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend