ПРОФЕСОР МИОДРАГ ЗЕЦ: Србија је остала острво које не зна где ће

ПРОФЕСОР МИОДРАГ ЗЕЦ: Србија је остала острво које не зна где ће

0
(0)

„Нешто се деси и ми се не питамо ко је крив, а нама се лоше ствари стално дешавају, не учимо. Стопа раста је као организам, ако имате добар метаболизам и користите ресурсе, можете с шаком пиринча цео дан…проблем је организације друштва“

Политичари увек траже објашњена, суша јесте разлог што раст бруто друштвеног производа неће бити на пројектованом нивоу, али питање је зашто наш развој зависи од елементарних непогода, постоји наводњавање, канал Дунав-Тиса-Дунав, каже професор економије на Филозофском факултету Миодраг Зец у Новом дану на телевизији N1.

„Политичари увек траже објашњења, тачно је да је суша сада разлог, зашто наш развој зависи од елементарних непогода, постоји наводњавање. Маштовити смо у писању образложења зашто нешто није, та осовина образложења је фантастична“, каже Зец.

Он наводи да стално говоримо о бројкама, а да се изоставља питање компетенције управљања јавним сектором.

„Нешто се деси и ми се не питамо ко је крив, а нама се лоше ствари стално дешавају, не учимо. Стопа раста је као организам, ако имате добар метаболизам и користите ресурсе, можете с шаком пиринча цео дан…проблем је организације друштва“.

Професор Зец објашњава да се све своди на просечну плату и раст БДП-а јер грађани то виде и додаје „да није посао владе већина овога што ради“, већ, како каже, треба да реструктуира железнице, ЕПС…

„Ми за разлику од других смо увек на раскрсници и не знамо где ћемо поћи. Ми нисмо знали где ћемо после пада комунизма, погледајте како су успеле Чешка и Словачка. Балкан је био жртва меког комунизма, мислили смо да смо супериорни у односу на остале. Србија је остала острво које не зна где ће. Живимо у митовима, мислимо да смо нешто што нисмо. Треба размислити о томе како направити модел да ресурсе које имамо добро искористимо“.

О позиву Ане Брнабић младима да се врате у Србију, Зец каже да је посао владе да уреди привреду и државу и да младима мора да направи услове за повратак.

„Ана Брнабић треба да реши да ли у државној администрацији има лажних диплома, ако се они одстране онда ће се лакше доћи до запослења. Ако је лакше да се уђе с дипломом неког НН факултета, онда јој не вреди да позива. Људи ће доћи интересом, али морате направити услове да се то деси“.

Он каже да је тешко прогнозирати најаве да ће просечна плата бити 440 евра до краја године.

„Биће, ако дође до обарања курса. Ако обориш курс на 90 можеш да имаш плату колико хоћеш. Имамо стопу инфлације која расте, пад куповне вредности девиза, са 100 евра не можете ништа, опште обезвређивање папирног новца“, рекао је Зец.

ИЗВОР: НЕДЕЉНИК

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ пандемијом покривају пљачку и суноврат привреде

5 (3) Приходи грађана, осим оних запослених у државној администрацији, не прате трошкове живота, због …

Месна индустрија се суочава са проблемима због пада потрошње

Месна индустрија се суочава са проблемима због пада потрошње

5 (1) Док цене основних намирница попут житарица и биљних уља вртоглаво расту, пандемија је …

Један коментар

  1. Izuzetan čovek po svemu a pre svega dobar,dobra duša. Ima jedan suštinski problem kod Srba a to je razlikovati dobro od zla i ODMAH reagovati. Mi reagujemo ko mrtav konj. Miodrag Zec mora da kaže da ovaj šljam koji je na vlasti nema dobru nameru nego na protiv imaju plan i program da zatru Srpski narod. TO MORA da kaže pa da onda dalje priča o ekonomiji i to ODMAH da kaže jer je posle kasno. Ja sam polu pismen čovek ali znam da ovako treba i nikako drugačije.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend