понедељак , 21 септембра 2020

Професорка права: Суштина владања у Србији су лаж и страх (видео)

5
(1)

После мишљења Венецијанске комисије о уставним амандманима у области правосуђа, програмска директорка Београдског центра за људска права Весна Петровић наводи да струка и експерти из невладиног сектора треба да заједно поправе текст амандмана. Додала је у емисији „Квака 23“ и да се „спиновима све негативно претвара у позитивно“, да је „суштина владања лаж и страх“.

Ова професорка међународног права указала да се изгубило много времена и да струка и невладине организације нису желели сукоб са Министарством правде, већ размену аргумената, али да се, због људи у Министартсву, „то на крају претворило у сукоб“.

Зато треба да нађемо начин да сада утичемо на текст у правцу обезбеђивања што је могуће веће независности правосуђа – каже Петровић.

Држава треба да се врати на оно на шта се обавезала у преговорима са Европском унијом, каже Петровић, а коментаришући позиве министарки правде Нели Кубуровић да поднесе оставку после мишљења Венецијанске комисије, објашњава да „овде оставка, као институт у ситуацијама када неко погреши, не постоји“.

Све ово што се дешава је неразумно и губљење времена. ЕУ, једног дана када будемо близу чланства, ако ови амандмани не задовоље минимум европских стандарда, неће примити некога ко у самом Уставу није обезбедио владавину права – објашњава Петровић.

Таблоиди, које она назива „политичким пројектима“, креирају „паралену слику“, али и политичари и то не само министарка правде око мишљења Венецијанске комисије, већ пре свега председник државе и премијерка.

То је начин владања и они би изгубили власт ако не би лагали. Суштина владања је лаж и страх. Тај осећај вероватно носе и други грађани, јер немамо отворени дијалог, а када неко каже нешто што је супротно званичном ставу, нађе се на првој страни ИнформераТелеграфаАло-аили неких других политичких пројеката. Људи се плаше да јавно искажу нешто што је нормално да кажу – наводи Петровић.

Више о изменама устава у области правосуђа, о сукобима струке и власти по том питању, али и о укупној политичкој атмосфери у друштву можете чути у наставку Фонетове емисије „Квака 23“, коју можете погледати испод текста.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опасна улога режима у Црној Гори

5 (2) Режим Мила Ђукановића добио је улогу од неправедног центра свјетске моћи да промијени …

Немачки медији: Бриселу и Берлину најважније да не изгубе Вучића због Косова

5 (2) За Брисел и Берлин је најважније да не изгубе Србију као партнера у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *