Произвођачи млека траже оставку министра пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић

0
(0)

Централна асоцијација произвођача млека Војводине затражила је оставку министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић јер, како кажу, њено министарство прописује мере које уништавају сточни фонд.

Председница удружења Сања Бугарски рекла је да, ако се настави са репресивним мерама према фармерима, Србија неће имати производњу ни млека ни меса.

Бугарски је истакла да је Министарство пољопривреде предложило измене Закона о субвенцијама којима је предвиђено да премија по литру млека буде до седам динара, а сада је прописано седам динара.

Оливера Латиновић, члан управе Централне асоцијације произвођача млека, је објаснила да то значи да се не зна колико ће износити премија за млеко у наредној години и да Министарство пољопривреде може и да је укине, уместо да је повећа како би се фармери припремили за тржиштну утакмицу са европским произвођачима млека.

Фармери су незадовољни, како је додала, и што онима који немају више од 20 крава нису достпуни фондови Европске уније, иако се 65 одсто млека откупљује од произвођача који имају од две до пет крава.

Латиновићева је истакла да је Србија, поред Албаније, једина земља у Европи која нема референтну лабораторију за контролу квалитета млека.

„Проблем је и уклањање лешева животиња који некада леже на фармама и по две до три недеље. Фармери који живе у близини кафилерије у Сомбору, једине у Србији, сами плаћају њихово уклањање, а они који су даље од кафилерије лешеве закопавају по налогу локалног инспектора“, рекла је Латиновићева.

По подацима удружења произвођача млека у Србији је почетком 2003. године било 1,2 милиона крава, а сада их има 300.000.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Плаћаћемо кауцију за јогурт и млеко: Влада Србије објавила нацрт измена и допуна Закона о амбалажи и амбалажном отпаду

2.3 (7) ЗА пластичне флаше од воде, сокова, јогурта, као и стаклену амбалажу и конзерве …

Главни државни тужилац Хрватске поднео оставку због чланства у масонима

5 (4) Главни државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић саопштио је вечерас да подноси оставку пошто …

Један коментар

  1. Аца Тодоровић

    Драги Војвођани, мани те се ви чанкове политике и опзуживања некаквих министара. Министри раде по налогу велеиздајника и ЕУслуге Вучића. Вучић је крив за лоше стање у пољопривреди и сточарство а не нека улизица од министарке.
    Чанак вас само замајава да је министарка крива, а штити свог пријатеља Вучића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend