Пропаo покушај Мектића да протера блискоисточне мигранте у српско село (видео)

Пропао је покушај министра безбједности БиХ Драгана Мектића да мигранте из Унско-Санског кантона смјести у српско повратничко насеље Медено поље надомак Босанског Петровца.

Иако је такву одлуку, упркос противљењу општинских власти, Мектић јуче најавио, министри о њој нису одлучивали, па је незадовољни Мектићи прије краја, напустио сједницу. Истовремено, у Предсједништву БиХ одржан је први састанак о мигрантској кризи, са директорима безбједносних агенција БиХ.

Као да су били на пикнику, а не разговарали о тренутно горућем безбједносном и хуманитарном проблему у БиХ, један за другим, директори безбједносних агенција предсједавајући и ресорни министри у Савјету министара, напустили су зграду Предсједништва БиХ. Лишени друштвене одговорности или свјесни властите неспособности, одбили су да грађанима али и придошлицама са Блиског Истока и Азије, објасне како ће рјешавати како ће рјешавати нарастајућа мигрантска питања.

Ако је дилема и постојала, данас је распршена. Босна и Херцеговина тренутно и дефинитивно – нема институционално рјешење за мигрантску кризу. Младен Иванић спреман тек да изнесе своје мишљење – константан прилив миграната зауставити јачањем граница, а оне који већ крстаре по бх. тлу, по основу споразума о реадмисији вратити у земљу из које су у БиХ дошли.

– Mноги у БиХ нису свјесни тежине проблема са којим се БиХ суочава. Без веће контроле граница тај проблем се неће зауставити и трајаће годинама – каже Иванић.

И поново обећање о плану мјера за рјешавање мигрантске кризе, али тек на сједници Предсједништва заказаној за 1. август.

– Ако ми говоримо о хиљадама људи, а не знамо ко су, каква им је намјера не можемо говорити да неко брине о сигурности и бојим се да ћемо бити све више изложени наредних мјесеци – наводи члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

Најављених конкретних рјешења није било ни од стране бх. министара.

Плану Драгана Мектића, да у Медено поље смјести мигранте са простора Унско-Санског кантона, супротставила се неколицина министара па и његов страначки колега – Мирко Шаровић. Напрасни ћутолог Мектић, незадовољан, сједницу је опет, без ријечи напустио, а Шаровић, кривицу и одговорност за мигрантску кризу, преусмјерио ка нижим нивоима власти.
– Против сам те одлуке и тога да Вијеће министара на себе преузима превелики терет око миграната. То је питање које у већој мјери на себе треба да преузму ентитети и кантони – тврди Шаровић.

Нису тако бх. министри резоновали, када су ономад уочи посјете турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, “поспремали” мигрантско шаторско насеље преко пута сарајевске Вијећнице. И када су, “напрасно” и мимо договора са локалним властима, више од 200 миграната преселили у Избјеглички центар Салаковац код Мостара. Њиховој сили успротивила се, подсјетимо, Кантонална власт. Но похитали су тада бх. министри и предсједавајући, да поступке из Кантона окарактеришу чак и као државни удар.

Сличним одлукама да се сабирни центри за мигранте, праве по Босанском Петровцу и Великој Кладуши, сада још и гласније, противе се и општинске власти и становништво. Петровчани, повратници и расељени који теже да се врате, апелују “не преламајте кризу преко малог Петровца, јединог градића у Унско-санском кантону, гдје је српски повратак евидентан”.

– Петровац је мала средина, евидентан је напредак у суживоту, долазак 500 или 1.000 миграната нарушило би ту структуру – поручује Богица Петровић из Удружења Петровчана.

Саосјећамо са проблемима придошлица, али их не желимо у близини својих кућа, јединствени грађани Петровца – и Срби и Бошњаци.

А Мектић и остали бх. министри, умјесто са грађанима Петровца, састанчиће са званичницима Европске комисије – већ у четвртак у Сарајеву. Усијану ситуацију, из Брисела покушавају да “умире” еврима. Најновије обећање – по 6.000 за прихват сваког мигранта.

И док страх и негодовање, све више изражавају чак и они који су придошлицама “с прољећа” по Сарајеву дијелили храну и с њима се сликали, јер порозне бх. границе и нагомилани мигрантски проблеми остају константа.

rtrs.tv

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НЕМАЧКИ ОКУПАТОР да престане да прети Србима, право на одбрану је загарантовано документима УН!

НЕМАЧКИ ОКУПАТОР да престане да прети Србима, право на одбрану је загарантовано документима УН!

САРАЈЕВО – Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Јохан Сатлер рекао је да …

Орбан: БиХ не може бити стабилна без обнове права на која Срби имају пуно право

Орбан: БиХ не може бити стабилна без обнове права на која Срби имају пуно право

* Председник Владе Мађарске нагласио: Балкан треба да буде стабилизован а то није могуће без …

Један коментар

  1. Шта рећи за издајника, јебале му балије матер!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *