Просветарима забрањен протест испред Палате Србија

Просветарима забрањен протест испред Палате Србија

0
(0)

И други радни дан нове школске године, у појединим школама је почео једнодневним, једносатним штрајком упозорења.

Наставници – чланови Синдиката образовања Србије (СОС) и Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), нису одржали први час у јутарњој и поподневној смени. За РСЕ је у СОС речено да је штрајк, у првој смени, одржан у 438 школа.

Министарство просвете међутим тврди да се у више од 90 одсто школа у Србији, настава одвија нормално, и да, према подацима добијеним од директора тих установа, први час није одржан у 114 школа, док су у десет школа часови били скраћени на 30 минута.

У Београду је, истовремено, одржана јавна расправа о Нацрту закона о запосленима у јавном сектору, за који запослени у просвети страхују да ће им додатно умањити радна права. Неки од њих присуствовали су расправи, али кажу, помака нема. Због тога звоно, у појединим школама у Србији, у понедељак није значило и почетак првог часа.

Просветни радници у Србији су, пре свега, незадовољни малим зарадама. Са тренутним платама, кажу, тешко је преживети од првог до првог.

– Ако је наша просечна плата 43.000 динара, онда можете да замислите како живимо – каже за РСЕ Зоран Ивковић, професор Економике и организације предузећа у београдској средњој Машинској школи „Радоје Дакић“.

Ако се материјални положај просветара не побољша током септембра, у Синдикату образовања Србије најављују да ће од 6. октобра почети са скраћењем часова на 30 минута. Иначе, уз мале зараде, просветни радници страхују и да би им најављени Закон о запосленима у јавном сектору, додатно умањио права.

Просветари – чланови Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети – уз обуставу првог часа су намеравали и да протестују испред зграде Палате Србија где је одржана јавна расправа о Нацрту закона. Међутим, то им није било омогућено.

Ипак, у понедељак је одржан штрајк упозорења, а Синдикат је, истиче, донео одлуку и да у дану када се о Закону буде расправљало у Парламенту, односно када буде заказано његово усвајање, обуставе рад током целог дана.

Слободна Рвропа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лидер грчке Златне зоре Никос Михалолиакос осуђен на 13 година затвора

Лидер грчке Златне зоре Никос Михалолиакос осуђен на 13 година затвора

5 (2) * Суд у Атини осудио још шест функционера партије уз образложење да су …

Што си певала, певала си! Нећеш ти више видети Србије а и многи други монтенегрини са тобом!

Што си певала, певала си! Нећеш ти више видети Србије а и многи други монтенегрини са тобом!

3.7 (6) Након што јој је стари Инстаграм профил угашен због великог броја пријава, на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend