ПРОТЕСТ И БЛОКАДА ПУТА Четири села у Алексинцу немају воду више од месец дана

ПРОТЕСТ И БЛОКАДА ПУТА Четири села у Алексинцу немају воду више од месец дана

0
(0)

Више од 200 мештана Врела, Палиграца, Веле Поља и Горње Трнаве блокирало је данас од 8.30 до 12 сати регионални пут Ниш-Алексинац у Горњој Топоници због проблема са водоснабдевањем.

– Села Палиграце, Веле Поље и Горња Трнава, који се налазе на територији нишке општине Црвени крст, немају воду већ месец дана док је Врело, које је у општини Алексинац, без воде три месеца. Сналазимо се ко како стигне. Пуним балоне у Нишу, а о купању могу само да сањам. Сељаци који чувају краве и овце су на правим мукама јер треба напојити стоку, а већина бунара или не ради или их нико употребљива. Мислимо да је стварно недопустиво да толико дуго будемо без воде на 40 степени и тражимо од града Ниша да нам проблем реши – каже председник савета Грађана у Горњој Трнави Драгослав Милојевић.

Нови протест у среду у Нишу

Представници нишких села најавили су за среду у 10 сати протест испред Градске куће у Улици 7.јула у којој је седиште градоначелника Ниша. Они су покушали јуче да разговарају са неким од функционера, али кажу да није имао ко да их прими.

Он каже да се четири села снабдевају из локалног сеоског водовода, који је у очајном стању.

– Наша три села користе слободан пад воде али су дотрајале пумпе којима Врело добија воду, па је у том селу заврнут вентил. Ми се солидаришемо са комшијама и тражимо да се проблем што пре реши. Вода је основно људско право и тражимо да је имамо као и остали грађани – каже Милојевић.

У ЈКП „Наисус“ напомињу да је потребно минимум месец и по дана да би села добила воду. Портпарол „Наисуса“ Зоран Игњатовић објашњава да села нису прикључена на нишку водоводну мрежу већ да је ово комунално предузеће ангажовала општина Црвени крст како би се санирао сеоски водовод.

– Тај сесоски водовод је у катастрофалном стању. Ми смо претходних месеци детектовали где је настао проблем и шта треба да се уради на систему. За оспособљавање система како би села добила воду потребно је девет милиона динара а да се комплетно све реновира неопходно је 25 милиона динара. О свему смо известили општину Црвени крст и чекамо да се створе услови да почнемо да радимо. Да са општином прецизирамо шта ће се радити и да општина са мештанима постигне договор да нам мештани омогуће приступ постројењима и несметан рад – каже Игњатовић.

Према његовим речима, од момента увођења „Наисуса“ у посао потребно је месец и по дана да би се завршили најнужнији радови на санацији водовода.

Б. Јаначковић, Блиц

Фото: Б.Јаначковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

РЕЖИМСКИ И ОКУПАЦИОНИ МЕДИЈИ СУ КАНЦЕР СРБИЈЕ: Како је линчован протест против корона мера и Вучића (видео)

4.5 (15) У суботу је 20.000 људи изашло на улице Београда и дигло глас против …

Тачно у 12 часова Чачани отварају кафане у знак протеста!

Тачно у 12 часова Чачани отварају кафане у знак протеста!

5 (5) Угоститељи из Чачка огорчени због мера које је јуче донео Kризни штаб Владе …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend