понедељак , фебруар 19 2018

Протест малинара због неиспуњених обећања (видео)

У Ивањици је одржан миран протест малинара Златиборског и Моравичког круга који траже да аконтна цена малине прати раст извозне цене овог воћа.

Председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је да хладњачари не поштују договор постигнут на састанку у Влади Србије.

“Хладњачари не повећавају откупне цене са садашњих 120 до 160 динара на тражених 220 по килограму, иако су извозне цене према подацима Управе царина од 2,1 до 3,8 евра. Откупљивачи и извозници поново покушавају да изиграју малинаре и зато тражимо да се у решавање проблема укључи председник Србије Александар Вучић”, поручио је Радовић.

Напоменуо је да је на последњем састанку у Влади Србије договорено да се крајем августа исплати аконтна цена малина од 180 до 190 динара, а да се разлика до 1,83 евра исплати до марта наредне године, када се очекује најбоља извозна цена.

Због тога, истиче Радовић, Асоцијација малинара тражи нови састанак са представницима Владе Србије да би поново разговарали о обећањима која нису испуњена.

Малинари траже и да председник државе Александар Вучић одложи доношење закона о плаћању доприноса за пензијско осигурање сезонским радницима.

“Захтев Асоцијације малинара Србије је да се доношење тог закона одложи док се не обезбеде услови међу којима је заштита производа по пореклу и док тржиште не обезбеди одговарајуће цене малина”, наводи Радовић.

Малинари су са протеста у Ивањици поручили да ће, уколико не буду испуњени њихови захтеви, проширити протесте по градовима Србије.

ФоНет

 

Актуелно

ДР ГРУЈИЧИЋ: Прикупљање доказа против НАТО-а стало јер српска влада ништа не ради

Иако дуго најављивано, формирање Комисије за утврђивање последица НАТО бомбардовања по животну средину и здравље …

Туријска кобасица најдужа на свету – 2.034 метра

У Турији, насељу у војвођанској општини Србобран, данас је представљена најдужа кобасица на свету, дугачка …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons