fbpx
Насловна / Србија / Друштво / ПРОТЕСТ ПРОСВЕТАРА У ЧАЧКУ Нећемо да нам ветеринар оцењује наставу из српског
ПРОТЕСТ ПРОСВЕТАРА У ЧАЧКУ Нећемо да нам ветеринар оцењује наставу из српског 1

ПРОТЕСТ ПРОСВЕТАРА У ЧАЧКУ Нећемо да нам ветеринар оцењује наставу из српског

Неколико десетина просветних радника протестовало је данас испред чачанске Гимназије у знак подршке колегама из три средње школе који у четвртак нису хтели да приме службенике Министарства просвете, такозване екстерне евалуаторе који је требало да изврше надзор извођења наставе.

Просветари инсистирају на предметном надзору и наглашавају да се налазе “на бранику одбране достојанства професије”, пошто не дозвољавају да ветеринари или математичари спроводе контролу наставе српског језика или историје, што је до сада био случај.

Председник Синдиката образовања Чачка (СОЧ) Владимир Аџић каже да су евалуатори дошли у три чачанске средње школе без обзира што им је на време предочена одлука синдиката и колектива да неће бити наставе уколико контролу не обављају наставници који су стручно везани за предмет који треба да надзиру.

– Не може шегрт да контролише мајстора, него постоји неки ред. Прво је шегрт, па је калфа, па је мајстор. У нашој ситуацији дешавало се да психолог школе долази да контролише наставу историје, географије, математике – наводи Аџић.

Председник синдиката Гимназије Милан Селаковић наводи конкретан пример делокруга рада једне од службеница министарства.

– Извесна госпођа Николић требало је да контролише часове психологије, физике, физичког и биологије. Они имају обазац за посматрање и вредновање и штиклирају га као тикет за лото. Било ко са улице може да дође и посматра час и да вас за тих 20 минута оцени – каже он.

У Гимназији и Машинско-саобраћајној школи јуче није било наставе, а професори у овим школама, мало у шали, мало у збиљи, истичу да су екстерни евалуатори изазвали екстремну евакуацију деце из учионица, као и да је на три чачанске школе у четвртак извршен десант. Они се извињавају родитељима, али наглашавају да морају да бране достојанство професије.

– Пет пута смо их јуче молили да нас пусте да радимо зато што имамо матурске испите и матурске радове. Заиста је непримерено да неко у ово време када имамо највише посла уопште дође и обавља неку контролу – каже Селаковић.

Професор филозофије Бојан Недељковић каже да просветни радници бране достојанство професије.

– Пре четири године смо истицали да је недопустив овакав вид екстерне евалуације, већ је потребан стручни надзор. Да професору филозофије дође филозоф, историчару историчар. Дешавало се да је професора српског контролисао ветеринар – наглашава он.

Нисмо против контроле

Владимир Аџић наглашава да нико од просветних радника у Чачку нема ништа против контроле извођења наставе, али да се надзор мора системски уредити. У школама се, по његовим речима, ради квалитетно, о чему сведоче и резултати.

– Гимназија има упис матураната на буџет 93 одсто, а остале средње школе преко 80 одсто уписа деце на факултете. Освојене награде у основним и средњим школама више нико и не броји. То значи да је квалитет образовања у Чачку врло добар – истиче председник СОЧ.

В. Никитовић, Блиц

фото: В. Никитовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредни ботови направили протест у знак подршке изградње минихе! (видео) 11

Напредни ботови направили протест у знак подршке изградње минихе! (видео)

Напредни безмозгаћи направили протест у знак подршке изградњи мини хидро електрана како би заштитили напредне …

Полиција спречила протест припадника "Покрет Србије Герила" испред амбасаде САД у Београду 12

Полиција спречила протест припадника „Покрет Србије Герила“ испред амбасаде САД у Београду

Полиција је у Београду спречила вечерас протестно окупљање испред амбасаде САД, који је због америчке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *