Протест у организацији иницијативе Маме су закон: Породиљама да буде гарантована бар минимална зарада

0
(0)

Неколико десетина грађана, међу којима жене с бебама у колицима, протестовало је данас испред Скупштине Србије у Београду, а потом и испред Владе.

На позив Удружења „Маме су закон“ захтевали су промену Закона о финансијској подршци породицама с децом, односно брисање одредаба на основу којих се током породиљског одсуства смањују примања жена које раде у „сивој зони“.

Представница Удружења, Татјана Мацура, која је и посланица Странке модерне Србије у Скупштини Србије, изјавила је за агенцију Бета да Закон о финансијској подршци породицама са децом дискриминише жене које имају мање од 18 месеци повезаног радног стажа, породице које имају децу са инвалидитетом, као и жене које имају висока примања, односно плату већу од три просечне зараде.

„Током трудничког боловања не обрачунавају се порези и доприноси, тако да када када жена оде на породиљско одсуство, она за тај период нема повезан радни стаж, што умањује примања или може и да изгуби право на њих“, рекла је Мацура.

Она је навела да су захтеви са протеста да се женама током породиљског одсуства гарантује бар минимална месечна зарада, да се жене – пољопривредни осигураници изједначе са женама које су запослене на други начин, као и да се време повезаног радног стажа пре породиљског одсуства за све смањи на 12 месеци.

Закон о финансијској подршци породици са децом усвојен 1. јула 2018. године увео је неке позитивне промене, повећавајући круг жена којима је обезбеђена помоћ и на оне које су запослене на ауторским уговорима и уговорима о делу, али је готово од самог почетка његове примене наишао на критике цивилног друштва.

Већина критика усмерена је на нови начин обрачунавања накнада по коме је са 12 на 18 повећан број месеци које жена мора радити у континуитету како би примила пун износ своје плате. Због те, како је наведено, дискриминаторске одредбе поједине труднице и породиље примају месечне надокнаде чак и ниже од 1.000 динара будући да Законом није одређен минимални износ накнаде.

Да до измена Закона неће доћи ове године, рекао је помоћник министра за рад Саша Трандафиловић на јучерашњој седници Одбора за рад Народне скупштине, а саопштила је иницијатива Маме су закон. Kако је рекао Трандафиловић, измене Закона очекује тек у оквиру буџета за 2020. годину.

Ово одлагање стигло је након најаве министарке без портфеља Славице Ђукић Дејановић из јула ове године да је премијерка Ана Брнабић „озбиљно схватила да се маме љуте” и да су направљене активности којима ће се проценити финансијски потенцијали и мењати закон.

„Верујем да ће се до јесени пронаћи модус за решавање тог питања”, навела је тада министарка.

Извор: Бета, Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДЕВОЈКУ (19) тукла четворица Вучићевих миграната у центру Бгд! Превезена на ВМА

5 (7) Четири мигранта напали су ноћас око 23.30 часова девојку у Карађорђевој улици, тачније, …

МИГРАНТ НОЖЕМ ИЗБО МЛАДИЋА НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ: Хитно превезен у болницу!

5 (5) Младић С. В. (24) је избоден ноћас, 45 минута иза поноћи на Зеленом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend