fbpx

ПРОТЕСТНО ПИСМО ВЛАДИКА ПАТРИЈАРХУ „Нарушен углед Цркве и вас лично“

4.5
(67)

Огроман број верника је почео да шаље протесна писма због доделе ордена Александру Вучићу, па сматрамо да о тој одлуци треба да се саборски договоримо, али Вам са жалошћу сведочимо и да је углед наше најсветије Цркве и Вас лично нарушен – каже се у допису, који су потписале владике.

Огромно незадовољство због одлуке патријарха Иринеја да се Александру Вучићу додели орден Светог Саве Првог реда на вечерашњој свечаности у „Сава центру“, поводом 800. година аутокефалности Српске православне цркве, донео је раскол у СПЦ-у.

Половина епископа вечерас неће присуствовати завршној свечаној церемонији, а Директно.рс је дошао до писма, који су потписале владике и у којем траже хитно заседање Сабора СПЦ. У обраћању Иринеју се, између осталог, каже:

Ваша Светости, с обзиром на нагомилане горуће проблеме у којима се у овој јубиларној години налази наша светосавска Црква, ми, долепотписани архијереји, тражимо сазивање седнице јесењег Светог Архијерејског Сабора. Овом приликом наводимо само неке од проблема:

1. Одлука Светог Архијерејског синода да на крајње скроман начин обележи јубилеј аутокефалности наше Цркве оставила је тужан утисак на све јер није испунила очекивања јерархије и нашег верног народа, а жалостан утисак је оставило и одустајање од прославе са пуноћом Православне Цркве, чиме је потцењено завештање који нам је оставио Свети Сава.

2. По питању црквене ситуације у Северној Македонији, Синод од маја месеца ништа није предузео и тиме дезавуисао важну саборску одлуку о наставку дијалога са делом Цркве у Северној Македонији која је у расколу. Оваквим понашањем остављамо утисак да нам је до јединства са свеукупним тамошњим народом понајмање стало и шаљемо двосмислену поруку васељенском Православљу.

3. Проблематично Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора, објављено 18. маја 2019. на сајту Српске Патријаршије, у коме су неке одлуке формулисане супротно вољи Светог Архијерејског Сабора, изазвало је негодовање међу јерархијом и народом. Један број архијереја је већ изразио протест и у виду демантија се оградио од поменутог саопштења, што је, међутим, пропраћено ћутањем и игнорисањем од стране Синода.

4. Забринутост због евентуалног признања независности KиМ, о чему постоје узнемиравајући сигнали, као и проблеми око црквене имовине у Црној Гори где се покушава наметнути антиевропски и антицивилизацијски предлог закона о Црквама и верским заједницама, траже ново оглашавање Светог Архијерејског Сабора наше најсветије Цркве. Време неумитно тече и одлагање дискусије и решавања проблема до мајског Сабора може нас скупо коштати.

5. Неспоразуми око територијалног ограничавања Устава СПЦ у Северној и Јужној Америци досегли су, захваљујући медијским злоупотребама, шире размере и то тражи хитну и неодложну саборску расправу.

6. Такође, сматрамо за потребно да се саборски разговара о неутемељеној одлуци Светог архијерејског синода везано за повлачење благослова за предавање двојици професора на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Уз то саборску расправу потребује и најновија синодска одлука да се први пут у осмовековној историји наше Цркве, и то баш на ову свечаност, додели орден Светог Саве првог степена једном председнику Србије. Овим поводом огроман број верника је почео да шаље протесна писма па сматрамо да о тој одлуци треба да се саборски договоримо.

7. Подсећамо вас, такође, на одлуку прошлог мајског Сабора да се за ову јесен сазове Свети архијерејски сабор који би био посвећен црквеној просвети. Умољавамо Вас да ту одлуку поштујемо и спроведемо.

Ваша Светости, ми знамо да они којима све наведено одговара скривају то од Вас, али Вам са жалошћу сведочимо да је углед наше најсветије Цркве и Вас лично нарушен. Због свега наведеног, после дужег суздржавања коначно смо били приморани да се огласимо и да заједнички покушамо – сабрани на Сабору у Светој Жичи – да што пре вратимо углед и стабилност нашој Цркви. Поводом свега овога умољавамо Вашу Светост да сходно Уставу сазове редовну седницу јесењег Светог Архијерејског Сабора. Могло би и ово Жичко Сабрање бити проглашено јесењим Сабором. Истичемо да је Патријарх Герман за 750-годишњицу наше Цркве сазвао ванредни Сабор. Сматрамо да би несазивањем јесењег Сабора дошло до погоршања наведених проблема и нарушавања јединства Српске Цркве.

Ваше Светости у Христу одана браћа и саслужитељи

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева Србија (видео)

5 (4) Да ли смо се борили за овакву Србију? Да ли иживљавање над сопственим …

СИНДИКАТ ВОЈСКЕ: Вучићу, нећемо да ти будемо огледни кунићи за вакцине!

5 (5) Председник Србије Александар Вучић је у обраћању на конференцији за новинаре јуче, између …

3 Коментара

  1. Доктор са Чубуре

    За сада се све одвија тачно по Јовановом јеванђељу. Стигли смо до трубе петог анђела.

  2. nekada su popovi i kaludjeri na celu naroda stajali a Krs Casni visoko dignuli, sad u limuzini negde zaturili, dok su pare brojali i ordene polirali, da bi na zlikovcima sto jace sijali.
    — sve je dzaba, kod prekupnika i prevaranata, limundovaca i kupinjara mozete ga nabaviti za malo para, pa se mozete ko curan sepuriti i tudjim perjem kititi.

  3. Углед Иринеја није нарушен , јер га он и нема. Он ради оно што му се нареди .И тако већ деценијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *