fbpx
Насловна / Србија / ПШЕНИЦА ЗАРОБЉЕНА У СИЛОСИМА: Радници и сељаци као таоци „Житопромета“

ПШЕНИЦА ЗАРОБЉЕНА У СИЛОСИМА: Радници и сељаци као таоци „Житопромета“

0
(0)

ПРЕДСТАВНИЦИ радника „Житопромета“ из Бијељине, који већ 30 дана штрајкују због неисплаћених плата, те пољопривредника чија је пшеница заробљена у силосима овог предузећа, безуспешно су преговарали са управом из које поручују да новца – нема. Притом, не нуде било какво решење…

И, док 190 радника, уместо топлог пецива које су деценијама производили, доручкује „бенседине“, дотле се власник „Житопромета“ Слободан Павловић, као независни кандидат, смеши са билборда у оквиру кампање за избор председника РС на октобарским изборима – обећавајући нова радна места и бољи живот!?

Семберци, који већ данима узалуд одлаза не благајне његове фирме кажу да је то врхунац цинизма и бахатости.

– Уз штрајкаче, и пољопривредници су постали таоци несхватљиво лоше пословне политике овог предузећа. Иако је цена била нижа него претходних година, предали смо пшеницу и очекујемо исплату јер се приближава рок за јесењу сетву. Ако не могу да нам дају наш новац, тражимо да нам омогуће извоз, па да пшеницу продамо другом купцу. Притом, несхватљиво је да се овде прича о пословним губицима када 100 килограма мекиња, које се добијају приликом примарне производње брашна, кошта 50 марака, а нама за 100 килограма пшенице дају упола мање – каже Бошко Радић из Броца, један од највећих произвођача који је „Житопромету“ предао око 600 тона хлебног жита.

Међу 1.100 коопераната чији су овогодишњи тржни вишкови „заробљени“ у поменутој фирми од које још очекује исплату је и Мустафа Мујкановић из Јање, који каже да за лањских 60 тона кукуруза и недавно предатих 45 тона пшенице потражује више од 30.000 марака…

– Доведени смо у безизлазну ситуацију. Много пољопривредника је узимало земљу у закуп и сејало пшеницу, а сада не знају како да измире те дугове. Време је за набавку репроматеријала уочи јесење сетве и истиче нам рок за пријаве ресорном министарству за добијање подстицаја. Све је то требало да се плати новцем од предате пшенице – закључује домаћин из Тријешнице Слађан Цвјетиновић, уверен у то да ако се хитно не изнађе правично решење проблема, јесење сетве сигурно неће ни бити.

„КАТАНАЦ“

ОГОРЧЕНИ пољопривредници подсећају на то да је један овдашњи прехрамбени гигант већ уништен – Фабрика шећера која је у сезони, директно и индиректно, ангажовала око 10.000 радника, па процењују да би затварање „Житопромета“, који је највећи произвођача брашна и хлеба у региону било стављање својеврсног катанца на најплоднији део РС и читаве БиХ.

Б. Милошевић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сушна сетва – мршава жетва

0 (0) Суботица – У суботичком атару готово је завршена жетва пшенице, стручњаци процењују да је …

Све више конопље на српским њивама: Зарада три пута већа од кукуруза

0 (0) Индустријска конопља није нова култура на нашем поднебљу и може се рећи да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *