Психопата Вучић оптужио генерала Малиновића да је "жути НАТО генерал" иаоко је он као пилот јуришне авијације бранио српско небо

Психопата Вучић оптужио генерала Малиновића да је “жути НАТО генерал” иаоко је он као пилот јуришне авијације бранио српско небо

Бригадни генерал Војске Србије у пензији Срето Малиновић изјавио је да никада није изашао из оквира стручно-командног коментарисања удеса хеликоптера Ми-17.

Како наводи, и даље стоји иза свега што је рекао о тој трагедији у којој је погинуло седам људи.

Премијер Александар Вучић, гостујући у понедељак на Радио-телевизији Србије, критиковао је Малиновића због његових изјава поводом пада хеликоптера и назвао га НАТО генералом из ДС.

– Када је реч о удесу хеликопера Ми-17, никада нисам изашао из оквира стручно-командног коментарисања ове трагедије која је потресла целокупну српску јавност. Поготово не оног које ми се, уз префиксе НАТО и Жути генерал, спочитава. Желим јасно да кажем: ‘Као пилот са свим признањима професије, као командни официр и генерал и као човек, иза свега што сам рекао о тој тешкој трагедији која је однела седам живота стојим и данас – пред богом и народом, рекао је Малиновић агенцији Бета.

Малиновић је у писаној изјави навео да ће та трагедија, у којој су погинула четворица старешина ВС, двојица медицинских радника и беба из Новог Пазара, остати записана као мрља на савести људи из система одбране али и целог друштва.

Коментаришући оптужбе да је НАТО генерал, Малиновић је навео да је у ратовима “за одбрану свог народа” од 1991. до 1999. године обављао борбене задатке на авиону Ј-22 Орао, као пилот јуришне авијације.

– Увек у авиону и напред, без обзира на дужност коју сам обављао. За резултате у извршавању тих задатака два пута сам ванредно унапређен у виши чин и одликован, између осталог и Медаљом части 1999. године у одбрани од НАТО агресије. Ја сам као војник увек био тамо где је моја отаџбина то тражила од мене, навео је он.

Малиновић је додао да о њему најбоље говори његова професионална каријера кроз коју је прошао на “најтежи начин” и да је и сада спреман да се отаџбини стави на располагање.

– И сада сам спреман да јој се ставим на располагање. Ако затреба да је у борбеном поретку са својим ‘Тигровима’ (241. ловачко-бомбардерска авијацијска ескадрила) и животом браним. Јер заклетва је једна а отаџбина је изнад свега, додао је Малиновић.

Срето Малиновић је био пилот у Југословенској народној армији, Војсци Републике Српске и Војсци Србије. Пензионисан је 2011. године са места заменика команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Седам особа – једна беба, лекари и посада хеликоптера, погинуло је 13. Марта 2015. године при паду хеликоптера Ми-17 Војске Србије у близини аеродрома “Никола Тесла” у Београду. Хеликоптер је требало да превезе бебу из Новог Пазара на лечење у Београд.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је 30. јуна да неће бити покренут кривични поступак против особа које учествовале у припреми и извршењу задатка.

Јавност није сазнала ко је и због чега наложио посади да у неповољним метеоролошким условима покуша слетање на аеродром “Никола Тесла” уместо на војни аеродром Батајница или на хелиодром Војномедицинске академије.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *