Путин незадовољан политиком Београда

0
(0)

Упркос систематски продукованом предизборном и постизборном страху од заокрета нових српских власти који би Србију у потпуности ставио под утицај Русије, све је више знакова који, на мање или више директан начин, указују на незадовољство званичне Москве политиком Београда. Прво је из Кремља пласирана информација о одлагању обећаног кредита Србији, да би након делимичног заокрета у косовској политици нове српске владе, у свега неколико дана Београду било поручено да ће у наредном периоду морати да бира не више између Косова и Европе, већ између чланства у ЕУ и даљег партнерства са Русијом

Ту поруку је новим српским властима одаслао Кремљу близак председник Московске академије за геополитичке проблеме генерал Леонид Ивашов који је у интервјуу за РТС поручио да ће спољну полтику Русије у наредном периоду обележити напуштање досадашњих партнерских односа са Западом и форсирање стварања тзв. Евроазијског савеза.

“Када је реч о нашим одностима, мислим да ће се битно променити, делом због тога што је председник Путин изабрао један други ветар развоја Руске федерације. Ако су раније приоритети наше политике били базирани на добрим односима са Америком и Европом, сада је најважније стварање Евроазијског савеза, чији ће Русија бити геополитички центар. Промениће се политика истока и мислим да ће ту важну улогу одиграти Шангајска организација за сарадњу, која ће се трансформисати у Евроазијски савез. У њему ће, на моју велику радост, главне улоге играти Русија, Кина и Индија. У тај савез ће ући и Иран, Пакистан, Авганистан и Монголија. Биће то права алтернатива западном свету”, рекао је Ивашов наговештавајући у духу хладноратовске реторике смернице за будућу спољну политику Русије.

На питање где је место Србије у тој великој светској игри, руски генерал, који за врхунац своје каријере сматра то што је “са руским трупама Сфора први ушао на Косово 1999. године и заузео аеродром Слатина код Приштине”, одговорио је да ће Србија морати да изабере којем ће се савезу приклонити. “Униполарни свет није могућ. Видимо да се утицај мањих држава смањује и да настају савези. Русија кроз стварање Евроазијског савеза заговара две матрице: једна је православна – словенска, а друга је евроазијска. У првом случају Балканске земље, пре свих Србија, веома су важне јер су нам духовни, културни и економски савезници. Зато ће пажња Русије према Србији да расте, али очекујем и да ће се Србија одлучити, хоће ли бити у Европској унији и НАТО савезу или ће бити партнер Русије”, поручио је Путинов генерал.

Ивашов, који је у домаћој јавности остао упамћен као страствени сведок на суђењу Слободану Милошевићу у Хагу, је посебно подвукао да би односи Русије и Србије посебно били угрожени уколико би званични Београд аплицирао за чланство у НАТО савезу.

“Сви грађани Русије Србе виде као браћу и као пријатеље, а 90 одсто њих НАТО види као ђаволски агресивни пакт. Зато би ступање у НАТО значило непријатељски корак. Иначе, данас је јасно да на Балкану никада неће бити никакве економске нити политичке самосталности. Тим процесом руководе Западна Европа и Америка. Цео Балкан је нестабилан, а Турска јача и подржавају је Сједињене Државе. За сада перспективу региона не видим у стабилности, што важи нарочито за Србију”, злокобно је на крају поручио Леонид Ивашов.

Руска газета: Нова Влада Србије спремна за безусловну капитулацију пред Западом

Само неколико дана пре него што је Путинов генерал одаслао отровне стрелице према Србији, прокремаљски лист “Руска газета” објавио је чланак у коме је оптужио нову владу Србије да је спремна на “безусловну капитулацију пред западним земљама”.
“Платформа за Косово нове српске владе довешће до безусловне капитулације Србије пред Западом која подразумева сагласност Београда да се отцепљена јужна покрајина прими у УН као суверена држава”, објављено је у штампаном издању “Руске газете” од од 5. новембра. Лист је навео да Србија формално-правно неће признати независност, али да “у руским дипломатских круговима наводе да ће оваква капитулација приморати већину чланица УН које до сада нису признале Косово да преиспитају своју политику”.

“Росијскаја газета” је цитирала неименовани извор из руског Министарства иностраних дела да дипломатама из Москве није успело да убеде Београд у то да је за Србију најповољније да се косовски конфликт “замрзне” на неодређено време, као и да не пристане на иницијативе САД и ЕУ да се одрекне свог државног интегритета и суверенитета у замену за “магловито обећање датума за почетак преговора о пријему у ЕУ”.

Према писању листа, за српску јавност Влада у Београду ће припремити аргумент да се ради о решењу који се угледа на модел “две Немачке државе у време хладног рата”, што званичну Русију очигледно чини све нервознијом.

Извор: е-новине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На Космају се тренутно зида џамија (видео)

5 (5) Дејан Лучић говори о томе како се на обронцима планине Космај надомак Београда …

ДЕВОЈКУ (19) тукла четворица Вучићевих миграната у центру Бгд! Превезена на ВМА

5 (7) Четири мигранта напали су ноћас око 23.30 часова девојку у Карађорђевој улици, тачније, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend