Путин обећао додатну помоћ Српској

Путин обећао додатну помоћ Српској

Владимир Путин, предсједник Руске Федерације, током данашњег разговора с Милорадом Додиком, предсједником РС, у Санкт Петербургу обећао је помоћ Српској у санирању посљедица катастрофалних поплава, које су је задесиле.

“Путин је упознат са страдањима која смо имали због поплава и изразио саучешће. Захвалио сам се на помоћи коју је Руска Федерација дала, што је за нас било важно не само материјално, него и са становишта моралне подршке. Разговарали смо о финансијској подршци коју је потребно дати Српској у наредном времену. Мислим да је сада извјесно да ће неке досадашње процедуре и застоји који смо имали бити брже ријешени”, рекао је Додик додајући да ће наредних дана бити вођени разговори у Влади о подршци и рјешавању тих процедура, преносе Независне новине.

“Разговарали смо и о томе како учинити бољим систем одбране од елементарних непогода. Постигли смо договор на највишем нивоу да за Републику Српску набавимо два велика хеликоптера, која могу да служе у оваквим условима и да могу да помогну у евентуалним пожарима, у превозу робе и путника”, истакао је Додик.

Он је додао да је евидентно да у ванредним ситуацијама најбоље помажу хеликоптери руске производње, који су у Републику Српску дошли из Хрватске и Словеније.

“Предсједник Путин рекао је да је помоћ коју је Руска Федерација доставила није крај и да ће они наставити да подржавају и помажу народу Српске како би се што прије санирала штета од поплава, које су заиста направиле велике губитке”, изјавио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни, након разговора са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у Санкт Петербургу, да Русија остаје снажно привржена подршци Дејтонском споразуму и међународном праву.

“Све активности које Русија предузима у том погледу на међународној сцени, као свједок Дејтонског мировног споразума, подршка је слову овог споразума, без импровизација и онога што смо могли да видимо у прошлости”, рекао је Додик у телефонској изјави.

Предсједник Српске је истакао да се овај принципијелан став показује кроз понашање Русије у посљедње вријеме и чињеницу да Русија својим присуством у УН и Савјету безбједности често презентује и ставове Републике Српске.

“Русија то чини не зато да би тамо правила одређену гужву или некоректну атмосферу, већ да би се чула истина, јер оно што су високи представници у прошлости наводили у извјештајима Савјету безбједности најчешће је била изврнута истина, полуистина или нетачно”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је у тим извјештајима високих представника Савјету безбједности увијек оптуживана Република Српска, која сада има прилику да путем руског учешћа у Савјету безбједности презентује и достави своје ставове.

“Захвалио сам се предсједнику Русије за такву подршку, као и за принципијелно понашање Русије у Савјету за провођење мира у БиХ, подржавајући управо оно што они називају подршком Дејтонском мировном споразуму и међународном праву”, рекао је Додик.

Он је додао да је на састанку са предсједником Русије, на којем је учествовао и руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, осим о БиХ, било ријечи о региону и развоју ситуације и позицији Русије у вези са Украјином.

Другог дана своје посјете Санкт Петербургу, гдје се одржава Економски форум, Додик је у петак разговарао и са неколико представника компанија и банака из Русије, које су такође спремне да помогну, али и инвестирају у РС.

Руска подршка буџету и институцијама Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је руски предсједник Владимир Путин, са којим је данас разговарао у Санкт Петербургу, исказао одлучност да подржи налажење нових, бржих модалитета за подршку буџету и институцијама Српске.

“Затражио сам помоћ у вези са могућношћу изградње неких индустријских капацитета у Републици Српској да би се ојачала наша позиција у погледу запошљавања људи”, рекао је Додик у телефонској изјави Срни из Санкт Петербурга.

Он истиче да је у оквиру ове теме било ријеши о финансијској подршци буџету и институцијама Републике Српске, а за шта постоји застој на нивоу БиХ.

“Руски предсједник је одлучан да подржи налажење неких нових, бржих модалитета за кретање ка тим рјешењима”, рекао је Додик.

Предсједник Српске нагласио је да ће, у сваком случају, бити настављени разговори са Сбер банком и ВТБ банком о кредиту.

“Са ВТБ банком смо у завршници разговора о кредиту од 70 милиона евра и вјерујем да ће он веома брзо стићи. Додатно разговорамо о новом кредиту до 300 милиона, а наравно и са Сбер банком отприлике на том износу”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је новац сада више потребан, јер се мора направити цјеловит план санације штете начињене поплавама, а уз то треба одржати све функције у Републици Српској да не би дошло до смањења плата и пензија.

“Разговарали смо о томе да се нађе један коректан модалитет који може бити одржив и прихватљив и за нашу страну и да буде растерећујући и да покушамо препаковати неке наше позиције и оптерећења која имамо”, рекао је Додик.

Предсједник Српске каже да је на састанку било ријечи о досадашњој сарадњи која се односи на присуство неколико руских компанија и банака у Републици Српској и потреби да се пројекти одрже, подрже, рашире и ојачају.

“Предсједник Русије је упознат са активностима у вези за `Зарубежњефтом` и Рафинеријом нафте. Упркос чињеници да тамо има много проблема, предсједник Руске Федерације дао је подршку реализацији пројекта нафтне индустрије у Републици Српској и пројекту `Јужни ток`”, рекао је Додик.

Када је ријеч о “Јужном току”, предсједник Српске је навео да је потврђено да ће се, без обзира на процедуралне поблеме који постоје са институцијама на нивоу БиХ, а прије свега са Федерацијом БиХ, трагати за новим модалитетима успостављања формалних уговора између Руске Федерације и Републике Српске, уз подршку парламента БиХ, како је то предвиђено Уставом БиХ.

“Мислимо да на тај начин можемо да ријешимо у потпуности проблем нашег формалног учешћа у пројекту `Јужни ток`. Важно је да Руска Федерација неће одустати због процедуралних проблема, већ даје снажну подршку том пројекту”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске истакао је да је током сусрета било ријечи и о пројектима у вези са присуством Сбер банке на овим просторима, те о пројектима истраживања нафте и гаса.

“Веома сам задовољан што сам овдје наишао на потпуно разумијевање и што је порука предсједника Путина Републици Српској и српском народу у овом тешком времену да издржимо. Руска Федерација и руски народ у цјелости подржава наше напоре на опоравку привреде и санацији штете и нашу политичку позицију у погледу поштовања Дејтонског мировног споразума”, рекао је Додик.

Моја Херцеговина

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Кремљ: До новог сусрета Путина и Бајдена може доћи већ до краја 2021.

Кремљ: До новог сусрета Путина и Бајдена може доћи већ до краја 2021.

У ТОКУ су темељне припреме за састанак руског председника Владимира Путина и његовог америчког колеге …

Путин представио главне тачке спољне политике Русије

Путин представио главне тачке спољне политике Русије

Руски председник Владимир Путин учествовао је на седници колегијума Министарства спољних послова Русије на којој …

3 Коментара

  1. Brana MINIRANA u Obrenovcu grad potopljen vlast ALEKSANDRA VUCICA kriva za KATASTROFU.
    http://www.youtube.com/watch?v=WPzIXWCX3Tw

  2. Зна Додик и историју и коме да се обрати. А српска власт само шета по Гејропским WC-има и пљује на свој народ…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *