Путин прави нови КГБ

Путин прави нови КГБ

Руске тајне и службе безбедности требало би да буду свеобухватно реформисане формирањем руског Министарства за државну безбедност – или скраћено МГБ, што је немачки “Дојче веле” назвао “повратком КГБ-а”.

То ново “суперминистарство” требало би да буде успостављено спајањем ФСБ-а, Иностране тајне службе безбедности, уз прикључење и Федералне служба надзора (ФСО), која брине о безбедности високих политичара и државних службеника, преноси “Дојче веле” писање руског “Комерсанта”.

– Владимир Путин, који је у време Совјетског савеза и сам био официр КГБ-а, реформише тајне службе пре председничких избора 2018. што “фактички представља поновно успостављање совјетског КГБ-а”, оцењује руски лист “Комерсант”.

Свеобухватна реформа тајне службе почела је у пролеће ове године, оснивањем Руске гарде. Та нова организација основана је на бази тзв. интерних трупа јединице Министарства унутрашњих послова и слична је јединицама војске. Руска гарда подредена је лично Путину.

Руски лист наводи да је на челу те гарде некадашњи Путинов телохранитељ Виктор Солотов.

Званичници у Москви “Комерсантов” извештај до сада нису ни потврдили, али ни демантовали а Путинов портпарол Дмитриј Песков у понедељак о томе није хтео да говори, пише “Дојче веле”.

Русија би пре председничких избора 2018. године требало да добије Министарство за државну безбедност, “чиме би моћни совјетски КГБ, под другим именом могао да врати Стаљиново време” пише “Дојче веле”.

Немачки медиј наводи и да постоје расправе око имена новог министарства, с обзром да је МГБ “оптерећен историјом”.

– Озлоглашена тајна служба носила је име МГБ од 1946. па до Стаљинове смрти 1953. године. Тачно је да се ради само о неколико послератних година, али то је време ужасне Стаљинове репресије, подсећа руски публициста Олег Кашин за “Дојче веле”.

Према истраживањима независног Института за истраживање јавног мњења Левада-центар , објављеним у марту, 54 одсто Руса позитивно гледа на Стаљинову улогу у Совјетском Савезу.

Када се у том контексту сагледају реформе тајних служби и преименовање ФСБ-а у МГБ, онда то делује само као “тачка на и”, закључује “Дојче веле”.

Вестионлине

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Кини ће бити формиран КГБ

У Кини ће бити формиран КГБ

Руководство Кине на нови начин је пришло питању осигурања безбедности земље: на пленуму Комунистичке партије …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *