Путин: Задатак Русије је да сачува легитимну власт Сирије и уништи терористичку заразу

Путин: Задатак Русије је да сачува легитимну власт Сирије и уништи терористичку заразу

0
(0)

У СИРИЈИ се на страни бојовника бори око 4.000 људи који су из Русије – рекао је Владимир Путин током разговора са официрима руске Северне ратне флота који су се истакли док су њихови бродови обављали задатке у источном Медитерану, испред обала Сирије.

„За нас је важна и околност да се, на жалост, на територији Сирије скупио огроман број бојовника који су пореклом из република бившег СССР и саме Русије. По нашим прелиминарним подацима, ради се о хиљадама. Генералштаб, војна обавештајна служба (ГРУ) и наше друге специјалне службе, ФСБ, на пример, сматрају да их је до 4.000 из Русије и 5.000 из република бившег Совјетског савеза“ – прецизирао је председник РФ.

Руски лидер је оценио да су дејства Северне флоте нанела озбиљну штету бојовницима:

„Ви сте извршили задатке који су вам били постављени и нанели сте битну, значајну штету међународним терористичким групацијама, њиховим базама, складиштима оружја и муниције, њиховој ратној техници и инфраструктури“.

Путин је официрима Северне флоте честитао Дан заштитника Отаџбине и оценио да је откривена нова страница у историји руске Ратне флоте:

„Истина је да сте извршили тако дуготрајан поморски поход у условима, да отворено кажем, супротстављања нашим напорима у борби против међународног тероризма и изостајања помоћи неких наших такозваних партнера. Свој посао сте достојно обавили иако сте много шта у току борбених операција морали да урадите први пут. Поред осталог, први пут сте користили палубни МиГ-29 и високопрецизно оружје“.

Путин је нагласио да је задатак Русије у Сирији да сачува њену легитимну власт и да се обрачуна са „терористичком заразом“.

Још је додао: „Наш циљ није да се мешамо у унутрашње ствари Сирије. Наш задатак је да стабилизујемо њену легитимну власт и да нанесемо одлучујући удар по међународном тероризму. Што Сирија пре крене на политичко решавање своје кризе – то ће бити веће шансе да се обрачунамо са терористичком заразом на њеној територији“.

Путин је указао да у Сирији долази до хомогенизације на верској основи јер се припадници иста конфесија видљиво концентришу на одређеним територијама, а управо је доратна измешаност била једна од гаранција територијалне целовитости земље.

На крају је упозорио: „Мора се учинити све да се приликом решавања тог кључног питања – очувања територијалне целовитости Сирије – искључи мешање извана. Наш задатак је борба против терористичких групација“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Међународни тим кинеских стручњака и стручњака СЗО: Није пронађена животиња од које је потекао коронавирус

Међународни тим кинеских стручњака и стручњака СЗО: Није пронађена животиња од које је потекао коронавирус

5 (1) Међународни тим кинеских стручњака и стручњака Светске здравствене организације (СЗО) саопштио је да …

Путин Вучићу: Решење косовског проблема мора бити избалансирано и утврђено у СБ УН

Путин Вучићу: Решење косовског проблема мора бити избалансирано и утврђено у СБ УН

4.3 (6) НА званичном сајту председника Руске Федерације о телефонском разговора Владимира Путина и Александра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend