понедељак , 30 новембра 2020

Расипају милионе, док народ гладује

0
(0)

За само три и по месеца Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону потрошила је на путовања више од два милиона динара, односно нешто мање од 18.000 евра.

У време док је у Србији свака трећа гладна особа – дете, директорка канцеларије др Славка Драшковић и њен заменик Александар Влајковић, са сарадницима, поменуту своту из државног буџета, који пуне грађани Србије, потрошили су на путовања по Америци, Аустралији, Немачкој, Аустрији, Чешкој, Француској, Албанији… Никола Јанић из Српског савеза у Шведској каже да је такво понашање државних функционера – срамота.

– Расејање својим донацијама помаже родбину највише што може иако је криза свуда у свету, а државни функционери арче паре осиромашеног народа. Та њихова путовања по дијаспори могла би једино да се оправдају ако би доносила конкретне инвестиције и запошљавала људе у Србији, да буде мање људи испод црте сиромаштва, да деца не гладују. Али, значајнијих инвестиција нема, минималне су. Ту канцеларију треба укинути, а сарадњу са дијаспором Србија да оствари преко постојећих Дипломатско-конзуларних представништава и Министарства спољних послова. Уштедела би се знатна средства која би се могла усмерити ка гладним и болесним малишанима у Србији – изјавио је за „Вести“ Никола Јанић.

Трошкови превоза

За авио-карте Канцеларија је ове године издвојила три милиона динара, али и екстра милион за „остале опште услуге“, који ће се потрошити на како се наводи у информатору, „авио-превоз за сениор менаџере и експерте из дијаспоре“. Уз то ће бити потрошено и три милиона динара на бензин, 800.000 на поклоне за „амбасадоре и угледне госте, беџеве, мајице, дипломе“, исто толико за услуге доставе, а на ресторане и репрезентацију 700.000.

Према подацима Канцеларије за дијаспору, која су била постављена па повучена са њихове интернет презентације, за непуна четири месеца др Славка Драшковић стигла је да на један дан оде у Темишвар, у Чикагу и Њујорку је провела седам, а у Бечу и Линцу по четири дана. У списку није наведен њен вишедневни боравак у Москви где је такође путовала.

Александар Влајковић, заменик Драшковићеве, у Аустралији је боравио две седмице, а пре тога у Немачкој четири дана, па у Македонији три и у Чешкој два дана. Саветник Растко Јанковић био је у Паризу четири дана, саветник Симон Ђуретић у Албанији три дана, а саветница Светлана Гвозденов била је у БиХ два пута по три дана.

Иако наводе да су службене посете и дужина боравка сведени на минимум због штедње и одговорности према пореским обвезницима, челници Канцеларије, која је почела да ради у новембру 2012. када је именована директорка, до краја те године пропутовали су за 1,3 милиона динара. Остатак од 800.000 динара потрошен је на овогодишња путовања у дијаспору.

 

Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Један коментар

  1. To se uvek radi, trose do besvesti. Neko nema za najosnovnije potrebe, a oni "udri". Sramota…A deca nam umiru jer nema para za njihovo lecenje…bagra…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend