fbpx

Раскол међу украјинским расколницима: Филарет не признаје ни ПЦУ ни Вартоломејев томос

0
(0)

РАСКОЛНИК Филарет Денисенко, бивши поглавар неканонске „Кијевске патријаршије“, одбио је да потпише статут „нове Православне цркве Украјине“.

Ово је открио `митрополит` Епихан Думенко, „предстојатељ“ ПЦУ у које је у Цариградски патријарх Вартоломеј ујединио украјинске расколнике.

По његовим речима, чланови `синода` ПЦУ покушали су да убеде Филарета да потпише „упркос свему“. Раније је било објављено да је „Кијевска пастријаршија“ учествовала у конституисању ПЦУ, па је потпуно нејасно да ли Филаретово одбијање значи да се унутар расколничке ПЦУ десио нови раскол, па ће „Кијевска пастријаршија“ са својим присталицама напустити „ту сдтруктуру“ или `Филаретови верници остају у ПЦУ, а само он мути воду.

Индикативно је да је Епифан Филарета назвао „Светошћу“ иако је лажни `патријарх` претходно изјавио да његова „патријаршија“ и даље постоји и да је нико није брисао из државног регистра верских организација. Још је додао: да је он (Филарет) требало да дође на чело ПЦУ и да се „Православна црква Украјине се поделила зато што је Епифан изневерио договоре постигнуте у време одржавања сабора уједињења.

Епифана је критиковао и што му се чак ни телефонски не јавља. Критиковао је и од Вартоломеја добијени „томос о аутокефалности“ који ПЦУ потчињава Цариградској патријаршији и сужава њену јурисдикцију саммо на територију Украјине. Филарет Цариградску патријаршију чак оптужује да је преварила све који су ушли у „нову цркву“: „Добили смо аутокефалну цркву по називу, али је она суштински зависна од Цариградфске патријаршије. Да само знали шта пише у томосу – не бисмо га прихватили“.

Филарет не `бљује ватру` без разлога. Томос ПЦУ одузима све епархије изван Украјине. Чак је лишава права да сама прави „свето миро“. „Ако и миро морамо добијати из Цариграда – онда смо заиста зависни!“ – оценио је Филарет. Руска православна црква, као и са њом повезана канонска Украјинска православна црква, и томос и „сабор уједињења“ (расколника) сматрају – ништавним… Досад ни једна помесна православна црква није признала ПЦУ.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У извозу мина из Крушика у Украјину учествовала фирма оца министра полиције

2.5 (2) Бивши члан Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) задужен за Балкан Никита Бондарјев …

Тепић: Вучићу, иза извоза мина у Украјину стоји Милорад Пушица, члан ГО СНС

4.6 (9) Председник Србије Александар Вучић већ данима говори да иза извоза мина, које су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *