Насловна / Свет / ЕвроАзија / Раскол међу украјинским расколницима: Филарет не признаје ни ПЦУ ни Вартоломејев томос
Раскол међу украјинским расколницима: Филарет не признаје ни ПЦУ ни Вартоломејев томос 1

Раскол међу украјинским расколницима: Филарет не признаје ни ПЦУ ни Вартоломејев томос

РАСКОЛНИК Филарет Денисенко, бивши поглавар неканонске „Кијевске патријаршије“, одбио је да потпише статут „нове Православне цркве Украјине“.

Ово је открио `митрополит` Епихан Думенко, „предстојатељ“ ПЦУ у које је у Цариградски патријарх Вартоломеј ујединио украјинске расколнике.

По његовим речима, чланови `синода` ПЦУ покушали су да убеде Филарета да потпише „упркос свему“. Раније је било објављено да је „Кијевска пастријаршија“ учествовала у конституисању ПЦУ, па је потпуно нејасно да ли Филаретово одбијање значи да се унутар расколничке ПЦУ десио нови раскол, па ће „Кијевска пастријаршија“ са својим присталицама напустити „ту сдтруктуру“ или `Филаретови верници остају у ПЦУ, а само он мути воду.

Индикативно је да је Епифан Филарета назвао „Светошћу“ иако је лажни `патријарх` претходно изјавио да његова „патријаршија“ и даље постоји и да је нико није брисао из државног регистра верских организација. Још је додао: да је он (Филарет) требало да дође на чело ПЦУ и да се „Православна црква Украјине се поделила зато што је Епифан изневерио договоре постигнуте у време одржавања сабора уједињења.

Епифана је критиковао и што му се чак ни телефонски не јавља. Критиковао је и од Вартоломеја добијени „томос о аутокефалности“ који ПЦУ потчињава Цариградској патријаршији и сужава њену јурисдикцију саммо на територију Украјине. Филарет Цариградску патријаршију чак оптужује да је преварила све који су ушли у „нову цркву“: „Добили смо аутокефалну цркву по називу, али је она суштински зависна од Цариградфске патријаршије. Да само знали шта пише у томосу – не бисмо га прихватили“.

Филарет не `бљује ватру` без разлога. Томос ПЦУ одузима све епархије изван Украјине. Чак је лишава права да сама прави „свето миро“. „Ако и миро морамо добијати из Цариграда – онда смо заиста зависни!“ – оценио је Филарет. Руска православна црква, као и са њом повезана канонска Украјинска православна црква, и томос и „сабор уједињења“ (расколника) сматрају – ништавним… Досад ни једна помесна православна црква није признала ПЦУ.

Факти

Како би сте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Тимошенкова најавила почетак процедуре импичмента Потрошенка 11

Тимошенкова најавила почетак процедуре импичмента Потрошенка

Кандидатк за председника Украјине Јулија Тимошенко најавила је почетак импичмента председника Украјине Петра Порошенка, након …

Праве ли Јевреји на територији Украјине „Нову Хазарију“? 12

Праве ли Јевреји на територији Украјине „Нову Хазарију“?

* Едуард ХОДОС, пореклом из Харкова, познати публициста и (бивши) председник једне од јеврејских религиозних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *