Република Српска и Израел договорили потписивање споразума о заштити од сајбер претњи

Република Српска и Израел договорили потписивање споразума о заштити од сајбер претњи

4.7
(3)

Министар за за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас Срни да је са израелским Националним сајбер директоратом договорио потписивање меморандума о разумијевању између националних ЦЕРТ тимова Српске и Израела који се баве рачунарским безбједносним инцидентима и размјеном података о кибернетичким пријетњама.

 – Директорат дјелује под окриљем канцеларије израелског премијера и задужен је за заштиту цивилног и војног сајбер простора у Израелу. Договорено је да буде потписан меморандум о разумијевању, а добио сам и позив за слање наших стручњака на тренинге у Бер Шева центар у Израелу – истакао је Рајчевић.

Он је разговарао и са руководством највећих израелских компанија у области сајбер безбједности „Гвардикор“ и „Елта системс“ које се баве и сајбер одбраном и развојем електронских система за израелску војску.

Рајчевић се у оквиру панела о најновијим достигнућима у заштити критичне инфраструктуре обратио на једној од најпрестижнијих израелских и међународних конференција „Сајбертех“ и представио активности које Српска предузима у вези са дигиталном трансформацијом и реформом образовног система.

– Израел се сматра сајбер нацијом због развијеног технолошког сектора и Републици Српској је потребан као трајни савезник, посебно ако узмемо у обзир сличне историјске околности и традиционално пријатељство између наша два народа – каже Рајчевић.

Он је подсјетио да је Република Српска једини ниво власти у БиХ који је још 2011. године усвојио Закон о информационој безбједности и на основу њега је формиран оперативни стручни тим за рачунарске безбједносне инциденте под акронимом ЦЕРТ Републике Српске.

Разговор са Дороном Либерманом, директором израелског Националног сајбер директората за међународну сарадњу. Пред нама је меморандум у којем ћемо дефинисати међусобну сарадњу националних ЦЕРТ-ова, а добио сам и позив за слање наших стручњака на тренинге у Израел.

– Тај национални тим је оперативан и он је контакт тачка за Српску у оквиру међународних асоцијација које се баве сајбер безбједношћу. Република Српска има скромне, али развијене капацитете и надам се да ћемо кроз међународну сарадњу, као што је и ова са Израелом, моћи да остваримо бољу видљивост и веће присуство у глобалним трендовима који се односе на сајбер безбједност – рекао је Рајчевић.

Рајчевић је током вишедневне посјете Израелу разговарао и са израелским министром науке и технологије Офиром Акунисом, те посјетио универзитете у Јерусалиму.

(Срна)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Галијашевић: Инцко сада рекламира британску политичку гамад у БиХ јер су му само Британци остали

Галијашевић: Инцко сада рекламира британску политичку гамад у БиХ јер су му само Британци остали

5 (2) * Откад је у БиХ, упорно завађа Србе и Бошњаке, мислећи да то прода као …

Вучић уживо бранио Вељу Невољу: Зашто бих ја објавио да је Цвијан умро

Вучић уживо бранио Вељу Невољу: Зашто бих ја објавио да је Цвијан умро

5 (4) Председник Србије Александар Вучић изјавио је приликом гостовања на телевизији Хепи да више …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend