Република Српска

Република Српска уводи Закон о финансирању невладиних организација?

Скупштина Републике Српске усвојила је закључак у којем се од Владе тражи да у парламентарну процедуру упути Закон о финансирању невладиних организација
Народна скупштина Републике Српске усвојила је 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ. Закључцима се тражи од Владе Републике Српске да у парламентарну процедуру упути Закон о финансирању невладиних организација.

Наводи се да у складу са закључцима 20. посебне седнице Народне скупштине представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, Савету министара и Председништву БиХ могу да присуствују седницама, али на начин да у одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине, Владе и председника Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске констатује да нису престали разлози због којих је усвојила закључке на 20. посебној сједници која је одржана 30. јула прошле године.

Констатује се да су се представници Републике Српске у институцијама БиХ понашали и деловали у складу са закључцима усвојеним на 20. посебној седници.

Народна скупштина подржава што скорије усвајање и ступање на снагу закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу на имовину.

НСРС тражи да представници Српске изабрани у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

НСРС ће основати радно тело за борбу против корупције у својим актима предвидети да на челу тог радног тела буде представник опозиције.

Закључима се тражи од Парламентарне скупштине БиХ да пре сваке седнице достави Народној скупштини све материјале на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

Такође се од Савета министара тражи да пре сваке седнице достави све материјале Влади Републике Српске на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

И од Председништва БиХ се тражи да пре сваке седнице достави све материјале председнику Републике Српске ради заузимања ставова у адекватном временском року.

Предлаже се председнику Републике да упути поновни позив представницима институција и других конститутивних народа из Федерације БиХ за разговор и дијалог о могућим решењима за превазилажење тренутне кризе у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске остаје при ставу да БиХ може егзистирати само на бази Устава БиХ и договора два ентитета и три конститутивна народа.

Закључке су потписали представници посланичких клубова СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, Уједињене Српске и НПС-а.

За предложене закључке гласало је 50, колико је било и присутно народних посланика.

 

Насловна фотографија: Народна скупштина Републике Српске/narodnaskupstinars.net

 

Извор Факти, 1. фебруар 2022.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!