fbpx
понедељак , 17 фебруара 2020

Рок за пререгистрацију оружја продужен годину дана

0
(0)

Предвиђени рок за замену старих оружних листова за нове биометријске исправе, 5. март ове године, биће продужен годину дана, прецизније до 5. марта 2020, незванично сазнаје „Политика”. Наиме, Влада Србије је на седници 10. јануара ове године усвојила измене и допуне закона о оружју и муницији. Предлог измена упућен је Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку.  Закон о оружју и муницији који је, подсетимо, усвојен 2016. увео је низ новина, пре свега у погледу категорија оружја, услова и режима за његово поседовање, обавезног лекарског прегледа…

Већина ових новина задаје муке како ловцима тако и осталим власницима оружја. Тако се испоставило да је првобитно остављени рок за замену исправа (5. март) недовољно дуг да би сви заинтересовани грађани испунили наведене обавезе. Према незваничним сазнањима „Политике”, остало је више од пола милиона захтева за промену документа. У последње три године само је 100.000 грађана заменило ове папире. То говори и да су многи власници оружја, по навици, чекали последњи час.

Нови закон приморава све грађане који легално поседују пиштоље, пушке и муницију да замене старе оружне листове за нове биометријске исправе. За разлику од старог, на једном новом биометријском оружном листу биће могуће регистровати и до 10 комада пушака или пиштоља. Ипак, док у МУП-у кажу да су нови прописи донети пре свега у интересу безбедности грађана, власници оружја негодују због обимне процедуре и плаћања многих такса.

За издавање новог оружног листа грађани треба да издвоје 1.500 динара за образац оружног листа, као и за таксу која, уколико поседују оружје с олученим цевима (пиштољи, револвери, карабини), износи 5.360 динара, односно 2.560 динара за оружје с неолученим цевима (пушке сачмарице).

Осим тога, грађани ће морати МУП-у да доставе и уверење о некажњивости – да се против њих не води кривични поступак и да нису осуђивани. Ипак, стари власници оружја нису у обавези да пролазе кроз обуку у руковању пиштољима или револверима, за разлику од оних који сада први пут набављају оружје. Новајлије ће ту обуку морати да плате од 6.000 до 10.000 динара и њих ће оружани лист много више коштати.

Такође, они који у предвиђеном року не замене оружне листове ризикују прекршајне казне од 5.000 до 150.000 динара, али и да им полиција одузме пиштоље, пушке и муницију. Иста казна предвиђена је и за оне који не доставе МУП-у лекарско уверење, а наоружани грађани су, по важећем закону, дужни да ураде лекарски преглед.

„Физичко лице коме је по овом закону одобрено набављање оружја из категорије Б, односно издат оружни лист, мора надлежном органу сваких пет година, односно по истеку важења лекарског уверења о здравственој способности за држање и ношење оружја, доставити ново уверење које није старије од месец дана”, пише у Закону о оружју и муницији.

Цена лекарског уверења се креће од 2.500 до 6.000 динара у зависности од здравствених установа. Међутим, многи су се побунили због ригорозног лекарског прегледа, који је, како сазнајемо, недавно измењен. Наш извор каже да је доскора лекарски преглед за оружани лист изгледао тако као да ће особа с том дозволом управљати суперсоничним авионом. Али, то је промењено. Преглед сада подразумева одлазак код психолога, психијатра, офталмолога… Не раде се физиолошке анализе, али људима мере притисак, лекари гледају како која особа изгледа, како се понаша и сви дају своје мишљење које на крају потпише завршни лекар и да коначну оцену.

Уколико су пиштољ или пушка намењени за личну безбедност грађанина, власник је обавезан да дâ и изјаву којом тврди да му је због посла који обавља или других околности сигурност угрожена. Све то прати „теренска провера” полиције, пре издавања дозволе. Та „теренска провера” подразумева да се полиција распитује по комшилуку да ли је неко подобан да носи оружје. Такође, нови закон налаже и да они који поседују оружје морају да имају и посебан орман или метални сеф који ће им служити за одлагање. Само власник може да има кључ тог сефа. Због свега овога и не чуди чињеница да су огласи преплављени понудама металних ормана и старих сефова намењених за ову сврху.

Битно је нагласити да у случају губитка оружног листа грађанин то мора хитно да пријави полицијској управи према месту пребивалишта и подносе захтев за издавање новог оружног листа, који кошта 800 динара.

Када је реч о трофејном оружју, нови закон је укинуо ту категорију. Према расположивим подацима, у Србији је до ступања на снагу нових прописа било регистровано више од 60.000 комада трофејног оружја. До марта прошле године половина власника пререгистровала је своје ватрене трофеје. Сви поступци још увек нису завршени, а део овог наоружања предат је држави.

„На основу евиденција које се воде у Министарству унутрашњих послова, у Републици Србији, правна лица, предузетници и физичка лица поседују 923.700 комада оружја. Од укупно регистрованог оружја у Републици Србији, већину чини ловачко, спортско и оружје за личну безбедност. Током 2016. није било веће замене оружних листова, али се број захтева током 2017, а посебно 2018. године, знатно повећао”, подаци су МУП-а које је „Политика” добила прошле године.

(Фото Пиксабеј/Монтажа Б. Кнежевић)

На наше питање како изгледа процедура уколико грађанин жели да преда пиштољ полицији, у МУП-у одговарају да „власник оружја у легалном поседу у сваком тренутку може без надокнаде исто предати надлежном органу, односно полицијској станици на чијој територији има пријављено пребивалиште”.

„У поступку предаје оружја, странка изјављује пред надлежним органом да оружје предаје у трајно власништво Републике Србије, без накнаде”, речено је у полицији за наш лист.

Наша држава има велики проблем и с нелегалним оружјем које је наследство ратова деведесетих година прошлог века. Након убиства премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. и покретања акције „Сабља”, многи грађани су из страха масовно носили оружје у полицију и поклањали га држави. Држање аутоматског оружја, попут „калашњикова” као и експлозивних направа (бомбе кашикаре) тешко је кривично дело у свим земљама света, и ту и наш закон не одступа. Такође, полиција у својим акцијама против криминала често заплени бомбе, аутоматске и полуаутоматске пушке.

Према званичним подацима МУП-а, пре две године је уништено 18.000 комада илегалног оружја које је заплењено од извршилаца кривичних дела или су их грађани сами предали. Министарство унутрашњих послова је од 2014. до 2018. године спровело три процеса легализације оружја. Такође, од 1. јуна 2017. пооштрени су и закони. За поседовање наоружања у илегалном поседу предвиђена је казна од две до 12 година затвора, пише у закону.

Аутор: Александар Бојовић, Политика.рс

Фото Анђелко Васиљевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ново поскупљење горива одложено за 1. јун

4 (1) Влада Србије одлучила је пре два дана да повећање акциза на гориво одложи …

Мигранти у строгом центру Београда пљачкају и тероришу људе

5 (9) Београдска полиција привела је тројицу миграната за које се утврђује да ли су …

3 Коментара

  1. lovci u vas se uzdamo da crvenkapu debelu sa kofercetom obescastite, od zlog vukodlaka subaru nacinite a babu nemu u latrinu bacite.

  2. vukodlacic se gadno uplasio, lovce bi u svom carstvu zabranio, puske i kubure ukrasne, ma i upaljace duvandzijske, pokupio, da bi se slobodnim osetio. — ko sto vidite da je junaka srcem bi svoje nauke izdajnicke branio a ne ispod dzubeta ovcijega se krio i umesto arlauka vucijega, blejanje i mekeketanje izvodio.

  3. Bedna je to kukavica, metiljavi i slinavi otpad, sljam obicni, to samo moze s repom medju nogama da pobegne, da se batrga i slini pred gazdama ne bi li ga spasili, kao Juraja Hip, da puzi, cvili i cici i valja se po podu kako je naucio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *