fbpx

Румунија, Бугарска, Мађарска, Пољска, Чешка повећавају плате да задрже људе и смање масовно исељавање

0
(0)

БУКУРЕШТ – Нове чланице ЕУ последњих година суочавају се са велики проблемом – недостатком радника због масовног исељавања у развијене државе ЕУ, а проблем решавају тако што запосленима драстично повећавају плате.Милиони младих људи, са пасошем у рукама, отишли су да раде у развијене државе ЕУ, а источни блок остао је без лекара, грађевинских радника, инжењера.

Због масовног исељавања број незапослених у њима пао је на само три до четири одсто, преноси Б92 позивајући се на Пословни дневник.

Румунија, Бугарска, Мађарска, Пољска, Чешка – проблем решавају тако што запосленима дижу плате.

Погодује им и то што скоро све земље средње и југоисточне Европе имају високе стопе економског раста, од четири до пет одсто годишње.

У Мађарској, Пољској, Чешкој, Румунији и Бугарској плате напредују по стопама од осам до 15 одсто годишње, према подацима њихових националних статистицких служби и према извештајима агенција.

Просечна нето плата у Румунији почетком ове године попела се на око 620 евра, што је око 50 одсто више него пре две године.

Само прошле године плате медицинског особља, наставника и професора скочиле су око 30 одсто, према Романиа Инсидеру.

С обзиром да се осетио и мањак грађевинских радника, њихове су плате почетком ове године скочиле за 40 одсто, захваљујући осетном повећању минималне плате.

Плате запослених у румунском јавном здравству повећале су се за додатних 70 одсто.

Медицинска сестра зарађује најмање 556 евра, а она с вишом стручном спремом најмање 645 евра, не рачунајуци обилне бонусе.

Лекари опште праксе примају најмање 1.960 евра.

Због прековремених сати и рада у хитној служби доктори могу месечно да зараде и двоструко више, тврди Романиа Инсидер.

Најбоље плаћени доктори примају више од 4.000 евра месечно.

Сличан развој догађаја захватио је остале средњоевропске земље. Бруто плате у Мађарској претходне две године расле су по 12 одсто. Почетком ове године настављају да напредују темпом од 10 одсто, према државној статистици.

Такође, свака жена млађа од 40 година, с најмање три године радног стажа, добила је право на државни кредит од 32.000 евра за подизање деце, који неће враћати ако њена породица буде имала принове.

У Чешкој бруто плате већ две године расту по стопи од око осам одсто, а у Пољској од седам одсто.

Влада у Варшави подстакла је скок бруто плата Пољака за 20 одсто претходне две године.

Просечна нето плата у Пољској сада износи око 870 евра.

Породице у Пољској већ више од три године добијају од владе око 115 евра месечно по сваком детету након прворођеног, све до његовог пунолетства, што утиче на бољи животни стандард и наталитет.

Лончар: Ђиласове лажи о платама у здравству побијају чињенице

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је Драган Ђилас својим коментаром о платама здравствених радника у Србији изнео нове лажи рачунајући да ће тиме остварити јефтине политичке поене, али да не може да склони главу од чињеница.

Како истиче Лончар, медицинским сестрама плате су од 2009. године до данас повећане 40 одсто, основна плата лекара износила је 50.117 динара, а ове године 69.884 динара, а лекара специјалисте са 62.941 динара повећана на 87.766 динара (без минулог стажа и осталих додатака).

„Да није тужно било би смешно, али грађанима Србије више ништа не може да буде смешно кад Драган Ђилас износи своје коментаре, јер знају да се иза сваке његове “бриге“ за грађане крије још неки уносан посао за неку од његових фирми“, навео је Лончар.

Лончар каже да се једини градоначелник Београда у његовој вишевековној историји који је престоницу Србије оставио у банкроту усудио да коментарише материјални положај здравствених радника у Србији рачунајући да ће новим лажима и обманама остварити јефтине политичке поене.

„Срећом грађане Србије добро служи памћење и сећају се како је здравствени систем у овој држави функционисао у време док је партија којој је тада припадао Драган Ђилас владала. Добро се сећају да су тада гореле болнице, да су директори хапшени због малверзација приликом јавних набавки, да су грађани сами куповали санитетски материјал и лекове, а да је за запошљавање постојала новчана квота у зависности колико је особа блиска и ангажована у владајућој партији“, указао је Лончар.

Он је додао да док се њихов министар здравља лечио у Немачкој младим лекарима у Србији није било омогућено да уписују специјализације.

Резултат свега је био, како каже, да смо наследили здравствени систем у горем стању него што су биле финансије Београда, ако је то икако могуће. „Из тог понора, српско здравство је почело да се диже и опоравља“, навео је Лончар.

Лончар је оценио да очигледно Ђилас нема појма о здравству, али се добро разуме у бизнис, посебно онај који обезбеђује да новац грађана Србије заврши у његовим фирмама.

„Оно од чега не може да склони главу јесу просте чињенице, које кажу да су само плате медицинских сестара од 2009. године до данас повећане 40 одсто“, истакао је Лончар.

Медицинске сестре и техничари са средњом стручном спремом запослени у КЦС су те 2009. године остваривали право на нето плату, без минулог рада и додатака, у износу од 29.137 (коефицијент 13.11 пута цена рада 2.222,49 динара), док је сестра у интензивној нези добијала 30.159 динара, подсетио је Лончар.

„Данас ова категорија запослених остварује право на плату у износу од 41.368 динара (коефицијент 13.11 пута цена рада 3.155,43), а у интензивној нези 42.819 динара. Дакле, простом рачуницом се долази до закључка да је остварено увећање примања од више од 40 одсто за обе наведене категорије медицинских сестара и техничара“, истакао је министар.

Лончар наводи и да је 2009. и 2010. године основна плата лекара (без минулог стажа и осталих додатака) износила 50.117 динара, а да ове године износи 69.884 динара (без минулог стажа и осталих додатака).

Такође, додаје да је 2009. и 2010. године основна плата лекара са специјализацијом (без минулог стажа и осталих додатака) износила 62.941 динара, а да 2019. године износи 87.766 динара (без минулог стажа и осталих додатака).

„Бизнисмен попут Ђиласа би сигурно лако могао да израчуна колике би им биле плате да оне стотине милиона новца грађана Србије нису завршиле у његовим фирмама док је био на власти, већ тамо где је требало и за шта су биле намењене“, указао је Лончар.

Лончар је поручио и да је време да олигарх Драган Ђилас пошаље у пензију политичара Драгана Ђиласа, јер му „очигледно политика и брига о грађанима никако не иде од руке“.

(Танјуг)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због кршења забране кретања кажњено 4.650 грађана

5 (1) Директор полиције Владимир Ребић каже за РТС да је од почетка примене мера …

Шта се деси кад платни листићи збуне раднике

4.5 (15) Од првог дана на удару вируса осим медицинских сестара и лекара, нашли су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *