fbpx

Румунски хакер Guccifer: Иза Guccifer 2.0 се крију сарадници CIA, NSA или Стејт департмана

0
(0)

САРАДНИЦИ главних америчких обавештајних мрежа – CIA, NSA или Сејт департмана делују под хакерским надимком Guccifer 2.0, а управо он је на себе преузео одговорност за упад у електронску пошту изборног штаба Хилари Клинтон и Националног комитета Демократске партије САД.

Са оваквом тврдњом је – у интервјуу телеканалу Fox News иступио познати румунски хакер Марчел Лехел Лазар (45), познат као Guccifer.

Он у својој земљи издржава затворску казну за упаде у туђу електронску пошту, укључујући и упад у е-пошту ривалке Доналда Трампа на прошлогодишњим председничким изборима.

Румун је додатно навео и нагласио:

„Сматрам да је Guccifer 2.0 инсајдерски посао. Guccifer 2.0 – то је цела група у којој су момци из Стејт департмана, кибер-команде NSA и одељења CIA Vault 7. Ја се тим послом бавим 15 година, а то је моје разумевање ситуације”.

Он је на питања америчке телевизије одговарао електронски из румунског затвора у којем се налази. Још је додао:

„Они праве нешто од Guccifer 2.0. Момке из Стејт департмана није тек тако занимало шта мислим о могућности да се појави Guccifer 2.0”.

Он тврди да је електронско „поштанско сандуче” Клинтонове било атаковано више пута после 2012-те и да су иза тих напада стајали хакери из Србије, Украјине и Русије:

„Њен сервер су `скенирали` много пре мене. Током 2012-те су то биле IP у Београду, а 2013-те су напади долазили са IP у Украјини и Русији. Хоћу да кажем да је неко прегледао, копирао, па поново прегледао и копирао све на серверу Хилари Клинтон”.

Лазар је 2014-те осуђен на седам година затвора за упаде у електронску преписку више познатих румунских личности, међу којима је био и бивши директор Румунске службе за информације Ђорђе Мајора.

У априлу прошле године га је Румунија изручила Сједињеним Државама, где је признао да је извео упаде у „сандучиће” на социјалним мрежама чланова породице Џорџа Буша-млађег, бивших чланова америчког генералштаба и више припадника Обамине администрације, укључујући Клинтонову.

У септембру 2016-те га је суд америчког града Александрија осудио на 52 месеца затвора.

У октобу прошле године је био враћен у Румунију на даље издржавање казне.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *