Русија и Кина – економска сарадња изашла на нови ниво

Русија и Кина – економска сарадња изашла на нови ниво

12.10.2011. – Кина је највећи трговински партнер Русије

Око 70 милијарди долара износи будући ниво промета робе између Русије и Кине до краја ове године. Ову цифру је саопштио премијер Русије Владимир Путин за време своје посете Пекингу. „Излазимо на потпуно нови ниво трговинског промета. Подсетио бих да је 2008, пре рецесије, врхунац био испод 56 милијарди долара. То је највиши ниво пре кризе. А ове године ћемо дефинитивно постићи најмање 70 милијарди, а можда чак и више – приблизићемо се цифри од 80 милијарди“, рекао је Владимир Путин после преговора са својим колегом, премијером Државног савета Кине Веном Ђабаом. Путин је исказао сигурност да до 2015. године две земље могу повећати промет робе до 100 милијарди долара, а до 2020. године удвостручити овај износ.

Кина је највећи трговински партнер Русије, који је скоро потиснуо Немачку на друго место. Уз то, сарадња се одвија у више области, истакао је Владимир Путин. Према његовим речима „економска сарадња две земље не може се посматрати само кроз призму испорука угљоводоника – партнери остварују широки спектар заједничких пројеката, како у традиционалним гранама, тако и у сфери нових технологија, не само у машинству, већ и у изградњи летелица.“

Током састанка с председником Кине Хуом Ђинтаом Владимир Путин је изјавио да се радује могућности „разговора о целом спектру наших односа“ и рекао да Русија рачуна да ће председник Кине подржати планове које су израдиле владе двеју земаља за предстојећу перспективу. „Ви сте велики пријатељ кинеског народа, без обзира на то што Вам је распоред активности унутар државе попуњен, успели сте да нас посетите. Мислим да то добро показује да поклањате велику пажњу развоју билатералних односа“, дипломатично је одговорио Ху Ђинтао.

Уочи састанка Владимир Путин је одржао састанак с представницима кинеских медија, које су пре свега занимала питања о уговорима двеју земља о гасу и нафти. „Не сматрам да је за нас сфера гасне интеракције кључна. Приоритет свакако мора да буде сарадња у домену високих технологија, а не само традиционалних, не само у машинству, већ и у авијацији, у изградњи летелица“, рекао је Владимир Путин.

Кинеске новинаре је занимао и унутрашњополитички живот Русије. Прецизније, зашто је Владимир Путин одлучио да учествује у председничким изборима. Додуше представници медија су за ово питање због неког разлога рекли да је лично:

Одлука коју сам донео заједно с актуелним председником Дмитријем Анатољевичем Медведевим потпуно је исправна јер неће ослабити, већ, баш супротно, ојачати управни систем. Рачунамо на подршку бирача зато што сматрамо да смо уз минималне губитке пребродили један врло тежак период у животу наше земље, који је у вези са светском финансијском кризом. Достојанствено смо прошли период пре кризе. Док сам ја био председник, двоструко је смањен број људи који живе испод границе сиромаштва, скоро је дупло повећан обим економије. Свесни смо тога шта и како треба урадити да бисмо постигли максималне резултате у развоју земље у економској и социјалној сфери. Зато сматрам да можемо изнети пред грађане Русије наш предлог на парламентарним и председничким изборима.

За време састанка званичници дотакли су се и теме уласка Русије у Светску трговинску организацију. Владимир Путин је још једном истакао да су основни проблеми у оквиру преговора решени и да се питање о уласку Русије у ову организацију налази у домену политике. „То зависи од наших главних партнера“, прецизирао је Владимир Путин:

Желимо да уђемо у Светску трговинску организацију углавном због тога што ће то повећати ниво поверења према нашој економији и поступцима у оквиру те економије. Узгред речено, у потпуности смо прилагодили наше унутрашње законодавство захтевима СТО. Основна питања су решена са свим главним партнерима. Данас је то питање политичке природе. Ако наши партнери у Европи, у САД желе да Русија буде члан организације, а сама организација да буде заиста универзална. Ипак без Русије се не може рећи да је универзална, иако је постојала без нас, па ће и даље постојати. Али би ипак било боље да једна земља која данас има највећу експлоатацију нафте на свету буде чланица СТО. Једна земља која има велике могућности у другим гранама, којих је пуно и које утичу на светску трговину. Боље би било да је Русија у СТО.

Према Путиновим речима представници различитих грана имају различите ставове о уласку Русије СТО: једни сматрају да је тај корак неопходан, док други мисле да конкурентна способност у појединим секторима још увек није довољна, те је за Русију боље да још неко време буде ван оквира СТО. „Моје је мишљење да ће то све у свему бити позитивно – улазак Русије у СТО, али понављам да то треба да се догоди под стандардним условима уз обавезне договоре о заштити појединих сектора руске економије на одређени рок“, изјавио је премијер. Шеф руске владе се такође захвалио Кини за подршку Русије по питању уласка у СТО.

 

 

Извор: Голос России, фото: ЕПА    

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Путин: Колективни Запад је у Авганистану оставио - катастрофу

Путин: Колективни Запад је у Авганистану оставио – катастрофу

КАТАСТРОФАЛНА је ситуација у којој су се нашли Авганистанци који су радили за колективни Запад …

Обелодањени мејлови који доказују везу Била Гејтса и кинеских власти – тврди Фокс

Обелодањени мејлови који доказују везу Била Гејтса и кинеских власти – тврди Фокс

Међународна фондација оснивача „Мајкрософта“ Била Гејтса помогла је кинеској комунистичкој власти на разне начине, показује …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *