fbpx

Русија и Кина интензивирале рад на стварању „алтернативног интернета“

0
(0)

* Москва ће најесен предлођити у Уједињеним нацијама „сајбер-кодекс“ који државама забрањује да користе сајбер простор и технологије за дестабилизовање „трећих држава“

У раду на „алтернативном интернету“ се користе и идеје директора и главног инжењера кинеског Центра за управљање компјутерским мрежама и за инфо-безбедност Фана Бинсина којег многи зову „оцем кинеског фајервола“. Он је недавно боравио у Русији где је оценио да постојећи систем DNS чворишта чини Сједињене Државе незамењивима на интернету. Фан је иницирао да неколико земаља створе своја DNS чворишта преко којих ће моћи да размењују податке директно а не (као досад) преко америчких DNS сервера

________________________________________________________________________________

ОВЕ јесени ће Москва у Уједињеним нацијама наступити са две иницијативе у форми предлога резолуција и истовремено интензивирати – у сарадњи са Кином – рад на „алтернативном интернету“.

Прва иницијатива (резолуција) садржи правилапонашања држава у интернету. Реч је о својеврсноим „сајберкодексу“ који забрањује коришћење информационо-комуникационих технологија за мешање у унутање ствари других држава ради подривања њихове политикчке, економске и социјалне стабилности.

У предлогу резолуције се наглашава да права која човек има у „офлајн средини“ морају бити (за)штићена и у „онлајн средини“.

Друга резолуција тражи кардиналне промене у постојећем систему борбе са сајбер-криминалом.

Та правила су унета у Будимпештанску конвенцију коју Москва није потписала због неприхватања става о „трансграничном доступу компјутерским базама података“ који, по руским проценама, омогућава тајним службама да изводе операције у компјутерским мрежама „трећих земаља“.

За Русију много већи значај има „алтернативни интернет“. Не само шато што рачуна да ће против текста прве резолуције бити САД  и Европска унија.

Московски медији наводе да Русија увелико ради на свом систему сервера DNS који ће бити повезан са таквим чвориштима у земљама БРИКС-а.

У томе користи и идеје директора и главног инжењера кинеског Центра за управљање компјутерским мрежама и за инфо-безбедност Фана Бинсина којег многи зову „оцем кинеског фајервола“.

Бинсин је недавно боравио у Русији где је оценио да управо систем DNS чворишта чини Сједињене Државе незамењивима на интернету. Он је иницирао да неколико земаља створе своја DNS чворишта (директоријума), која би онда била међусобно повезана, да би могле да размењују податке директно а не (као досад) преко америчких DNS сервера.

Фан је заговорник формирања таквог система унутар ШОС-а и БРИКС-а. И, уверен је да ће бити добра и корисна допуна постојећем интернету.

У јулу 2104-те је Just Net Coalition – коју чине експертски центри за интернет – позвала земље БРИКС-а да формирају „модел регулисања Глобалне мреже који би био алтернатива западном моделу“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руски амбасадор оштро реаговао због напада Вучићевих таблоида на Москву!

4.7 (6) Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко обратио се путем Твитера уредништву листа „Српски телеграф“, рекавши …

САД желе да формирају коалицију за борбу против кинеске претње

5 (2) Сједињене Амерчке Државе желе да формирају коалицију за борбу против „кинеске претње“, изјавио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *