Русија може да промени своје међународне резерве

0
(0)

30.01.2013. –

Више валута, добрих и разних. Русија може да унесе разноврсност у своју корпу златних и девизних резерви. Сада се она скоро на пола састоји од долара, више од 40% од евра, остало се распоређује између британске фунте, јапанског јена и аустралијског долара. Сумарно резерве се процењују на 532 милијарде долара. 

Русија може да промени девизну структуру међународних резерви. Између осталог, удео резерви у еврима може да се промени или за валуту, или за хартије од вредности других држава. Ово је изјавио премијер Русије Дмитриј Медведев. Председник владе је дао интервју немачком листу Ханделсблат. Стратег управљачке компаније EFG Asset Management Георгиј Воронков размишља о томе куда Русија може да преусмери средства узета из актива у еврима. Експерт између осталог не искључује улагања у државне облигације развијених земаља.

– Врло добро питање. Вероватно је исправно смањивати активе у еврима у страну швајцарских хартија од вредности. Било би добро погледати кинеске хартије. У јапанске ја не бих ризиковао да идем, зато што Јапанци желе да убрзају инфлацију. Ако инфлација претиче доходност, то ће бити лоше. То значи да ће Русија на томе губити. Треба видети, на пример, хартије из Француске, где је доходност изнад инфлације, и хартије Италије треба погледати. Ако се погледају америчке хартије, очигледно је да свет није одушевљен оним стањем у којем се сад налазе САД.

Мада су страни бондови још само у теорији. Дмитриј Медведев је изјавио да Русија за сада не планира да купује облигације европских земаља. Хартије од вредности – могуће. Али то су за сада такође само планови. На удео европске валуте у датом тренутку отпада 42% златних и девизних резерви Русије. И тешко да ће ускоро доћи до промене односа. Лојалост Русије евру, разме се, пружа му подршку. Ипак ако руска влада реши да промени у портфељу златне и девизне резерве, до великих скокова курса то неће довести. Аналитичар Инвесткафеа Ана бодрова разматра о перспективама европске алуте у случају смањења њеног удела у резервама Русије:

– Тешко да ће она крахирати, али ниво поверења према Европи ће још више пасти. У датом тренутку не могу да примим озбиљно изјаве о томе да Русија може да промени своје златне и девизне резерве које су номиноване у еврима за нешто друго. У јеку кризе 2008. године то се није десило. Тешко да ће се десити сада када Европа само што није стала на пут обнове.

За сада се криза у зони евра продубљује, као и проблеми са буџетом и незапосленошћу у САД. Тим поводом расту перспективе кинеског јуана и руске рубље да постану међународне валуте. А то значи, што јаче буду економије ове две земље БРИКС, и што се дуже буду бавиле америчке и европске власти посткризном обновом, то ће се чешће чути гласови на на нивоу влада великих држава о преоријентацији својих златних и девизних резерви.

Александар Кашпаров,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Распад остатака СССР-а: Русија губи последње савезнике

4.3 (6) Турска активно ради чак и у Молдавији ПИШЕ: Олег Бондаренко Знате како се …

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

5 (4) Савет Руске Федерације, горњи дом руског парламента, ратификовао је данас споразум о зони …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend