fbpx

Руски бацачи пламена једним плотуном спаљују све на површини до 40.000m²

0
(0)

Систем делује тако што судар његовог пројектила (ракете) са тврдом површином прво изазива детонацију, а потом око себе шири облак ваздушно-ватрене смесе која све пржи. Потом долази до нове детонације – унутар самог облака. То доводи до наглог скока притиска изнад терена над којим се надвије такав „облак“, па достиже и до 30 атмосфера. Испод „облака“ се развија температура до 3000 степени

РУСКА армија има оружје какво нема ниједна друга у свету: тешке бацаче пламена „Солнцепјок“ и „Буратино“.

Ово оружје се користи на истуреним линијама одбране, а у стању је да за 24 секунде по непријатељским положајима испали све своје 24 ракете које на растојању до шест километара спаљују територију површине до 40 хиљада квадратних метара.

Концентрисана ватра ових батерија у стању је да изазива експлозије у непријатељским утврђеним линијама. Јер, овај специфични ракетни систем не користи само запаљиве него и термобаричке пројектиле.

Систем делује тако што судар његовог пројектила (ракете) са тврдом површином прво изазива детонацију, а потом око себе шири облак ваздушно-ватрене смесе која све пржи.

При повољним за то метереолошким условима – честице тог „облака“ продиру чак и унутар непријатељских утврђења.

Управо тада долази до нове детонације – унутар самог облака. То доводи до наглог скока притиска изнад терена над којим се надвије такав „облак“, па достиже и до 30 атмосфера. Испод „облака“ се развија температура до 3000 степени која спаљује не само противничку живу силу и његова утврђења, него и сав ваздух и тако ствара додатно још и ефекат „вакуумске бомбе“.

Тада повратни експлозивни талас разбија на комаде све што је успело да опстане под пламеном.

Овај систем се веома успешно користи у брдовитим и планинским пределима јер сам рељеф не дозвољава „облаку“ да се превише прошири, а то појачава ударне таласе који се одбијају од терена и међусобно појачавају.

Постоје две верзије овог система. Сам „Солнцепјок“ и модернизована и усавршена верзија која се користи под именом „Буратино“.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *