Руски ловци шесте генерације нападаће у јатима у којима ће већина авиона бити без пилота

0
(0)

Један од руководилаца руског војног концерна „Радиоелектронске технологије“ Владимир МИХЕЈЕВ: У сваком „јату“ ће један или два авиона имати пилота (посаду), а остали ће бити беспилотни. Тачније, у сваком ће бити по пет до десет беспилотних апарата. Свако „јато“ ће имати главни, водећи авион, а даље ће по хијерархији ићи летелице-извршиоци које ће решавати неки од задатака

Беспилотне „шестице“ ће штитити авионе са посадом, а „јата“ ће моћи да међусобно размењују авионе, да их позајмљују једна другим

„Беспилотне „шестице“ моћи ће да развијају брзине 4-5 Маха и биће у стању да улази у блиски космос и да се потом на одређеном месту опет врати у атмосферу. Биће наоружане и моћним електромагнетним топом
РУСКИ ратни авиони шесте генерације изводиће борбене операције и у саставу беспилотних „јата“ – изјавио један од руководилаца руског војног концерна „Радиоелектронске технологије“ Владимир Михејев.

Како је нешто раније објавила државна новинска агенција ТАСС, руске „шестице“ имаће верзију са пилотима и беспилотну. Концерн и за једну и за другу прави систем за радиоелектронску борбу иако ће се ти авиони појавити тек између 2022. и 2025-те године.

Михејев је посебну пажњу поклонио употреби „шестица“ и открио:

„Основни принцип примене тих авиона биће у „јатима“. Они ће колективно решавати борбене задатке. У сваком „јату“ ће један или два авиона имати пилота (посаду), а остали ће бити беспилотни. Тачније, у сваком ће бити по пет до десет беспилотних апарата. Свако „јато“ ће имати главни, водећи авион, а даље ће по хијерархији ићи летелице-извршиоци које ће решавати неки од задатака. На пример: наношење удара по циљевима на земљи, борба са противничким авионима или извиђање“.

Михејев такође открива: да ће беспилотне „шестице“ штитити авионе са посадом и да ће „јата“ моћи да међусобно размењују авионе, да их позајмљују једна другим.

Према његовим речима, то ће се догађати када једно „јато“ – које од другог може бити удаљено и 1000 километра – из било којих разлога изгуби авионе. Тада ће друго „јато“ – без слетања – да пошаље у помоћ једну, две или три своје летелице.

Михејев наглашава да ће беспилотне верзије имати веће могућности од „шестица“ са посадом (пилотом), па додаје:

„Беспилотна „шестица“ моћи ће да развија брзине 4-5 Маха и биће у стању да улази у блиски космос и да се потом на одређеном месту опет врати у атмосферу. Ти авиони ће имати особине и могућности које ће човека у неким ситуацијама чинити непотребним и сувишним теретом“.

Беспилотне верзије биће осетно јефтиније од оних са посадом, али ће и једне и друге летелице бити у правом смислу високотехнолошке и зато – скупе.

Михејев је уверен да ће руске беспилотне „шестице“ имати моћне електромагнетне топове који ће бити у стању да потпуно паралишу електронику противника.

У себи ће спајати хиперсоничне брзине, изузетно малу уочљивост, перфектну заштиту и вештачку интелигенцију.

„Мали су изгледи да ће верзија авиона са посадом користити електромагнетно или високофреквентно оружје. Јер, указује Михејев, електромагнетни импулс високофреквентног оружја ће имати такву снагу да би пилота било веома тешко заштитити од оружја његове летелице“.

Михејев тврди да високофреквентно оружје већ постоји и да може да дејствује на удаљеностима од неколико десетина километара. И, у стању је да за одређено време онеспособи противнички радар тако да неко време не може ни да прима сигнале.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *