РВБ: Кредити “шаком и капом”

0
(0)

Пословање Развојне банке Војводине већ неколико дана детаљно проверавају инспектори НБС. Скоро сви дужници су углавном после лоших приватизација, или у стечају или у реструктурирању

ИНСПЕКТОРИ Народне банке Србије, почели су у понедељак контролу делова пословања Развојне банке Војводине (РВБ), сазнају “Новости” у централи те банке у Новом Саду. Иако је било најављено да ће оно бити издато у уторак, званично саопштење НБС о овој, али и још неким контролама које су такође започете, очекује се у среду.

Да ли је реч о редовној или ванредној контроли и шта је тачно предмет интересовања пет инспектора НБС, за сада се не зна. Према такође незваничним информацијама, то су кредити које је она, у последњих годину-две, одобравала пре свега великим новосадским и војвођанским фирмама.

Тек ће се видети и да ли ће предмет провере инспектора НБС бити ненаплативи кредити у вредности од око 6,5 милијарди које је РБВ, на основу договора бивше републичке владе и владе Војводине као њеног већинског власника, недавно пренела на Агенцију за осигурање депозита (АОД). “Новостима” је у АОД потврђено да је та агенција преузела поменута ненаплатива потраживања РБВ и да сада покушава да нађе начин да их, колико-толико, наплати.

 ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ НА листи највећих дужника РБВ чије ненаплативе кредите је сада посредством АОД практично преузела држава, уз остале су и новосадски “Петар Драпшин” (532 милиона) и “Унихемком” (342 милиона). Ту је, међутим, и више фирми из централне Србије, попут прибојског ФАП (457 милиона) или београдског НПЦО (374 милиона).

 – Тренутно предузимамо све правне радње у вези са преузетим потраживањима, променама правног статуса дужника, судских спорова и слично, а у циљу прецизнијег сагледавања могућности наплате – кажу у АОД.

После тог сагледавања ће, додају у овој агенцији, уследити дефинисање Програма мера којим би се “заштитио интерес поверилаца и наплатио што већи проценат потраживања”. Судећи, међутим, по списку од 60 дојучерашњих дужника, у који је наш лист имао увид, то ће бити готово немогућа мисија.

Скоро сви дужници су углавном после лоших приватизација, или у стечају или у реструктурирању, па је принудна наплата потраживања по закону немогућа. Такви су, рецимо, “Пољострој” из Оџака (ненаплатив кредит РБВ од 518 милиона) и “Млади борац” из Сонте (88 милиона). Оба је, иначе, својевремено купио контроверзни бизнисмен Миле Јерковић, да би потом ово друго продао нарко-дилеру Дарку Шарићу.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend