четвртак , 24 септембра 2020
фото: Танјуг

Сад је и дресирана босанчица кренула да сикће на руску анти-ковид вакцину

2.8
(18)

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се вакцинација показала као једна од најбољих мера у спречавању и искорењивању одређене болести, а да у Србији постоји прецизно утврђена законска процедура о одобравању коришћења одређене вакцине.

На питање ко ће радити на утврђивању безбедности руске вакцине против вируса ковид, уз констатацију да је председник Александар Вучић рекао да ће српски стручни тимови утврђивати безбедност руске вакцине, Кисић Тепавчевић је нагласила да је битно да се зна да су вакцине дале огорман допринос и да процес производње вакцине има јасно дефинисане поступке и фазе.

Како је казала, приоритет су безбедност и ефикасност вакцине, као и стварање што дужег пост-вакциналног имунитета.

– Имамо дефинсане критеријуме законским актима. Свака вакцина пролази те поступке, без обзира на сертификате које имају у земаљама производње, они пролазе то и код нас у Агенцији за лекове. Ту нема одступања. Приоритет је безбедност примене вакцине – нагласила је Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да Србија има јасну институционалну регулисаност задужености за безбедност вакцине.

– Када говоримо о стручним људима, реч је о лицима са потпуном одговорношћу и то нема везе са појединцима из кризног штаба јер читаве институције стоје иза неке процене – нагласио је Кон.

Према његовим речима, регистрација одређене вакцине у некој земљи не значи да је та иста вакцина регистрована и у нашој земљи, те да је то јасно законом регулисано.

Међутим, како је казао, ако постоји одређена хитност, постоје и друге реакције и процене, те је додао да ћемо томе бити сведоци у блиској будућности. На питање ко је одговоран за кажњавање појединаца који не носе заштитне маске, Кон је казао да није допуштено да, ако је нешто обавезно, да се не спроводи и истиче да и он то критикује.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Министарство здравља: Србија купује вакцину против короне од СЗО и фондације Била Гејтса

5 (6) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом COVAX о приступу вакцини против вируса …

Ана Брнабић потврдила да Србија купује вакцине против корона вируса од Била Гејтса!

4.3 (12) Србија приводи крају преговоре са међународним програмом ЦОВАX о приступу вакцини против вируса …

7 Коментара

  1. „Vakcina“ joj iz očiju viri…

  2. Обе горње особе морају да аргументују своје тврдње. Нпр да објасне које су то „српске институције“ које испитују безбедност вакцина.

    • Нису у питању „институције“ већ АВ. Ако он каже да је вакцина безбедна шта ту има ко да проверава? И то је цела процедура око регистрације вакцине. Да ли ће бити руска, кинеска или нека трећа зависи од количине пара која треба да се слије у Његов џеп.

  3. Pa, upravo je neko iz kriznog staba pre izvrsnog vremena izjavio da u odabiru vakcina odlucuje Batut. Dakle, Kisicka I njena direktorka. Stoga i ne navode institucije jer znaju da nemaju poverenje sire javnosti. Ali imaju podrsku vrha drzave.

  4. Zasto niste objavili moj komentar poslat juce? Nije pristojan?

    • A pristojna im je slika ove picouste ministarke! Umesto da cenzurišu ministarkin eksplicitni seks pred čitavim svetom uključujući i mladje od 18 god, oni brišu komentare dobronamernih čitalaca!

  5. Iju, gospodžo, gde je vama maska!?!?!?!?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *