Сајбер-напади ће бити све насртљивији и опаснији

0
(0)

БЕОГРАД – Са повећањем броја паметних уређаја и Интернета ствари (ИоТ), као и развојем онлајн црног тржишта као мулти-милијардерске доларске индустрије и распрострањених комерцијалних тржишта за уради-сам хакерске алате, сајбер напади ће постати далеко насртљивији и опаснији, казао је данас председник скупштине Удружења „ИТ Вештак“ Слободан Петровић. 

Петровић је на Саветовању о злоупотреби информационих технологија и заштити ЗИТЕХ ’14 казао да се на онлајн црном тржишту купује и продаје све оно што се не може набавити на легалном – тајни и поверљиви подаци и информације, роба свих врста и количина, укључујући и дроге, семинарски и дипломски радови, готови сајбер-алати, злонамерни програми, разне врсте услуга, међу њима и криминалне.

Према његовим речима, фокус се помера са класичног на сајбер криминал који ће до 2020. постати доминантнији.

Он је навео пример да је од 1991., када је достигнут врхунац у броју опљачканих банака тај број опао за 60 одсто јер су се криминалци „преселили“ на АТМ машине и коришћење других метода за пљачку.

Такође, како је казао, када се стопа криминала у физичком свету повећа за пет одсто то алармира све факторе, а овде промиче чињеница да се ниво сајбер криминала повећава за 10 до 60 одсто.

Петровић је казао да су у 2011, губици прихода који произилазе из незаконитих трансакција, а везани су само за електронску троговину процењени на 3,4 милијарде долара глобално.

Он је навео и неколико облика сајбер-криминала који би могли имати значајан утицај у не тако далекој будућности, а међу њима је даљинско преузимање контроле над неким објектом (цyбер-јацкинг), људски злонамерни програми (хуман малwаре), сајбер напади на кућне аутоматизоване системе (цyбер ашаулт), сајбер-ухођење, сајбер-изнуда.

„Када је реч о заштити сајбер-простора, од целовите, свеобухватне и поуздане заштите нема ништа уколико се проблен не подигне на највиши национални ниво. Ово утолико пре јер заштита подразумева и превентиву и репресују, а реч је о проблему чије решавање се не може импровизовати, јер последице могу бити озбиљне“, нагласио је Петровић.

Професор Полицијске академије Ззељко Никач је казао да је било доста отпора да се борба против високотехнолошког криминала (ВТК) уведе у легислативу, а потом и да се оперативно одговори на изазове.

У Србији се сада проблемом ВТК баве Посебно тужилаштво, Служба за борбу против ВТК и Виши суд у Београду – Одељење за борбу против ВТК и Апелациони суд, навео је Никач

Ове надлежне службе се, према његовим речима, баве разним облицима ВТК, као што су злоупотреба идентитета и платних картица, проблемима порнографије…

Борба против ВТК треба да се унапреди, уз адекватне измене законских решења, као и имплементацију оперативног одговора што подразумева мобилно одељење стручних људи који у сваком тренутку могу да реагују ако се појави проблем, додао је Никач.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *