САМОДРЕЖA: Данило умро мајци на рукама испред цркве где су се причестили косовски јунаци

5
(3)

Самодрежа код Вучитрна својеврстан је симбол страдања Срба на Космету. Надомак истоимене цркве, у којој се српска војска причестила пред бој на Косово, испред своје куће на рукама мајке Данице 2. јуна 1982. издахнуо је Данило Милинчић (22) којег су убили Албанци. Док се мајка коју су држала двојица напасника, свом снагом и са пребијеним рукама успињала да заштити сина, најстарији од четворице зликоваца репетирао је пиштољ. Метак је погодио Данила право у срце. Био је 2. јун 1982. Срби су на Космету тада већ одавно живели у свакодневној стрепњи и страху.

– Одмах после Данилове сахране Албанци су наставили са провокацијама, пуштајући целе ноћи музику са касетофона – сведочи Рајко Ђурђевић, некадашњи новинар „Дуге“, који је случај убиства Данила Милинчића преточио у драму.

Убица Ферат Муја наставио је, према речима нашег саговорника, да прети несрећној жени. У страху да их злочинци поново не нападну, тада трудна Данилова супруга Радмила склонила се код својих родитеља, а Даницу и њеног сина Павла следећег дана Ђурђевић одводи са собом за Београд.

-Иако Данилов брат Павле није отуђио имање у Самодрежи, у завичај не може да се врати јер нема статус избеглице, односно расељеног лица, а мајка Даница у деведест и некој години животари у бараци у једном од београдских приградских насеља – истиче наш саговорник.

Ферат Муја, који је дошао из Албаније, никада није одговарао за монструозно убиство, као ни његови помагачи – син, сестрић и братанац. Цркву у Самодрежи Албанци су претворили у тоалет, где одлазе деца из околне школе. На ливади поред напасају стоку, а одмах испод, на црквеном земљишту, започета је изградња фабрике.

Д. Зечевић, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптарски политичари напали америчке војнике стациониране на Косову и Метохији

5 (2) Шкељзен Гаши, некадашњи саветник Kуртија, поручио је америчком војнику да је једини разлог …

Путин после телефонског разговора са Вучићем: Косово и Метохија не може без Савета безбедности

5 (3) МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић јутрос је телефоном разговарао с руским колегом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *