Савез 90 Зелених Србије тражи мораторијум у вези са ископом литијума
фото: Рио Тинто, Србијаданас.нет

Савез 90 Зелених Србије тражи мораторијум у вези са ископом литијума

Странка Савез 90/Зелених Србије затражила је данас од Владе Србије хитан мораторијум, односно обуставу свих радова, експлоатација, куповине земљишта везаних за ископавање литијума.

„Овако велики и значајан пројекат није било могуће ни започети без претходне израде Стратешке процене утицаја пројекта на животну средину. На крају, ово није пројекат који прети да угрози само животну средину наше земље, него и суседних земаља“, наводи се у саопштењу те странке.

Према њиховим речима, није необично да инвеститор не бира средства да би што пре повратио уложени капитал, али, како су оценили, необично је то што „у тишини, већ дуже време откупљује земљу од мештана, постајући тако власник дела српске територије“.

„Није необично, да инвеститор хоће све што пожели, али је необично да се домаћин труди да таквим жељама ‘оберучке’ удовољи. Попут олако додељених истражних права, рудне ренте која је најнижа у Европи и од које Србија неће имати никакве користи“, навели су у сапштењу.

Kако су оценили, то није питање „ни тренутне власти, ни постојећег режима, ни владајуће политике“, већ је то проблем који се протеже у Србији „деценију и више уназад“.

„Нажалост прерада руде литијума, кога има подоста у земљиној кори, а за који је Србија најављивана као ‘највеће налазиште на свету’, свела се на свега 1 одсто и мање светских резерви. А, овог ‘нашег литијума’ у неким европским земљама има много више, па га не експлоатишу“, наводи се у саопштењу.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачки Зелени ће водити министарство спољних послова

Немачки Зелени ће водити министарство спољних послова

Немачке социјалдемократе ће у новој коалиционој влади, поред канцелара, добити и министарство полиције и одбране, …

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Београд: Одржан протест због доласка Рио Тинта у Србију и уништавање београдског Макиша (фото, видео)

Окупљени на протесту „Ми знамо да земљу не дамо, а ви?“ стигли су до зграде …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *