Економија

Сеча струје – хиљадарка

ОБУСТАВА испоруке електричне енергије, поновно прикључење мерног места после обуставе, искључење, али и замена бројила због испитивања исправности – од сада ће се наплаћивати исто у целој Србији.

ЕПС је почетком месеца донео јединствени ценовник за ове нестандардне услуге у дистрибуцијама које су се претходно различито плаћале од града до града.

Ради се о услугама које су се махом одрађивале на захтев грађана. Међу услугама које су се највише тражиле је управо поновно укључење електричне енергије након што су корисници били искључени због неплаћања дуга. Пошто плате дуговања, садашња цена за искључење на бројилу биће око 1.000 динара, а на бандери око 4.000 динара. Даљинско укључење кошта 152 динара. Када су у питању искључење и демонтажа трофазног бројила, ова услуга би у целој Србији требало да кошта 1.383 динара.

– Оснивањем јединственог Оператора дистрибутивног система “ЕПС Дистрибуција” д.о.о. Београд, а поштујући одредбе Закона о енергетици, урађен је Ценовник нестандардних услуга – кажу у ЕПС-у.

– Агенција за енергетику је од самог почетка била укључена у процес израде ценовника. Први пут је формирана јединствена цена нестандардних услуга на нивоу дистрибуција настала као резултат обједињене процедуре издавања грађевинских дозвола.

У ЕПС-у нису одговорили на питање колико се цене разликују од претходних ценовника који су уклоњени, али се може незванично чути да су најскупље услуге лане биле на југу Србије, у дистрибуцији “Ниш – Југоисток”, па ће корисници у овом делу земље сада услуге плаћати мање, док ће Војвођани и Београђани од сада плаћати приближно исто као и раније.

Цена прикључења на мрежу је непромењена, али су знатно појефтинили трошкови издавања, услова за пројектовање и прикључење нових потрошача. За објекат са једним бројилом прикључак кошта 4.000 динара, а лане је цена била 6.900 динара.

ПРИМЕНА?

ЈОШ није јасно од када ће ценовник почети да се примењује, јер на самом документу стоји датум 1. јул, а Агенција за енергетику је дала сагласност, као што стоји у процедури, тек 15. јула.

– Ценовник би требало да почне да се примењује од дана када ми дамо сагласност – каже Љуба Мачић из Агенције.

Ипак, у кол-центру “ЕПС дистрибуције”, који су “Новости” звале да се информишу о датуму почетка примене нових цена, кажу да је ценовник ступио на снагу 5. јула.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!