понедељак , новембар 20 2017

Шеварлић: Пољопривредна производња мања за милијарду евра

Пољопривредна производња ће ове године због мраза, града и суше бити мања за 20 одсто или за милијарду евра, рекао је члан Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду у Скупштини Србије Миладин Шеварлић.

Он је за агенцију Бета рекао да ће род кукуруза бити преполовљен у односу на прошлу годину и да ће штета на изгубљеном роду бити 544 милиона евра.

„И род соје биће преполовљен и штета ће због тога бити око 118 милиона евра, а на трећем месту по губицима су малине чији ће производјачи због временских непогода и ниских цена изгубити око 55 милиона евра“, рекао је Шеварлић.

Губитак због мањег рода кромпира према његовим речима, ове године у односу на прошлу годину која је била медју повољнијима, а не и рекордна, биће око 47 милиона евра.

Додао је да ће ове године штета у производњи сунцокрета бити 41 милион евра, јабука 32 милиона евра, шљива 23 милиона евра, шећерне репе 19 милиона евра, грождја 18 милиона евра и крушака 17 милиона евра.

„Штете у пољопривреди ове године биће веће него 2012. године, тешко је прецизно рећи колико јер је држава запоставила пољопривреду и нема званичних података. Када би аграр имао бољи третман могао би да извози три-четири пута више него до сада“, рекао је Шеварлић.

Слаби приноси основних пољопривредних култура, према његовим речима, погубно ће деловати на сточни фонд јер ће сточари због раста цена хране распродати стоку.

„Већ је почела распродаја и покољ стоке јер кукуруза у зрну нема, а кабасте хране и сена је мало“, рекао је Шеварлић.

Он је додао да цене воћа и поврћа неће астрономски расти јер је мала куповна моћ потрошача, а и тржиште је либерализовано и биће увоза.

„Последице суше на воћу ће се осећати и следеће године јер су оштећени пупољци због недостатка влаге“, проценио је Шеварлић.

Бета

Актуелно

Без повећања плата за 150.000 људи иако су им 2014. зараде умањене?

Запослени у јавно-комуналним предузећима, у Пошти, у установама културе, правосуђу, јавном медијском сервису, као и …

Вучићи договорили продају Телекома у јесен 2018. године: Телеком отпушта 3. 500 запослених!

Већа група запослених у предузећу Телеком Србија упутила је главном и одговорном уреднику Магазина Таблоид …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons