СИКТЕР ЕУ ИДИОТИ! Русија дестабилише Србију а ви је отимањем 18% државне територије и помагањем терориста стабилишете?

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер (David Mcallister) рекао је да је Балкан и даље веома експлозиван регион, у којем неодговорно деловање може да оживи старе конфликте и да Русија у Србији свесно спроводи политику дестабилизације, што захтева видљивији ангажман Европске уније (ЕУ) у региону.

„Балкан је крајње запаљив регион, где због неодговорних потеза у најкраће време могу да оживе стари сукоби за које се веровало да су превазиђени“, изјавио је за данашњи немачки дневник Велт (Die Welt) Мекалистер, који је и известилац парламента ЕУ за Србију.

Он је рекао да ЕУ настоји свим снагама да се томе супротстави, али да у земљама Балкана расте нестрпљење.

У процесу приближавања Србије ЕУ, према речима Мекалистера, упркос одређеном позитивном развоју, постоје и проблеми.

„Москва покушава снажно да утиче на медије, делове политике и цивилно друштво у Србији. Русија у Србији следи свесну политику дестабилизације. То пружа повод за озбиљну забринутост“, рекао је Мекалистер.

Мекалистер је поновио да је Европска унија с 1,5 милијарди евра пружила убедљиво највећу помоћ реформским и економским пројектима у Србији, али да се истовремено у српском друштву Русија доживљава као највећа подршка.

„За Европску унију то може само значи да наш ангажман, уз помоћ српске политике и цивилног друштва, треба да постане још видљивији“, рекао је Мекалистер.

Према речима немачког политичара, члана владајуће конзервативне Хришћанско-демократске уније (CDU), Европска унија сада жели да унесе свеж ветар у преговоре о приступу земаља Западног Балкана, што треба да улије нову наду, и то не само Србији већ и Албанији.

„Та земља је према процени Европске комисије, парламента и влада на исправном путу. Приступни преговори са Албанијом могли би да почну у наредних 12 месеци, значи најкасније почетком 2018. године“, рекао је Мекалистер, који је, међутим, упозорио да је та земља још далеко од пријема у Унију.

Мекалистер је похвалио договор албанских партија у Тирани о реформи правосуђа што је, како је појаснио, важан предуслов за почетак преговора, у којима ће одмах на почетку бити речи о правној држави и владавини права.

Бета

Актуелно

Потписан договор о новом имену Македоније

Договор Македоније и Грчке којим се решава двоиподеценијски спор око имена Македонија у грчком селу …

ВЕЛЕИЗДАЈНИК Вучић преговара са Аустријом да од Србије направи сабирни центар за мигранте!

Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара за протеривање илегалних миграната, пише …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons