четвртак , јануар 18 2018

Синдикати војних фабрика одлучили да организују заједнички штрајк упозорења

Одбор Синдиката најзначајнијих предузећа домаће наменске производње Заставе оружја, Прве искре из Барича, Крушика из Ваљева, Првог партизана из Ужице, Милана Благојевића из Лучана и Слободе из Чачка која чине групацију Одбрамбена индустрија Србија (ОИС), одлучио је уочи новогодишњих празника, да у свим предузећима ОИС буде организован једносатни штрајк упозорења, због неслагања оружара са предложеним одредбама новог закона о производњи и промету наоружања и војне опреме, као и начина на који се тај законски акт уводи у скупштинску процедуру. Датум почетка штрајка радника војне индустрије биће, поручили су из Синдиката, познат до Божића.

Оружарски синдикати још почетком децембра су осудили поступак на који Министарство одбране у скупштинску процедуру уводи нови закон о производњи и промету наоружања и војне опреме и притом од надлежних затражили да тај законски акт стави „ад акта“ до постизања коначног договора око будућности домаће војне индустрије између оружара и власти.

Одговор Владе и Министарства одбране на речени захтев синдикатима до сада није стигао, нити има назнака да ће у догледно време да стигне. Суочени са апсолутно игнорантским односом власти према постављеним захтевима, руководства синдиката фабрика ОИС и нису имала много избора до да, током минулог викенда и јуче, усагласе заједничку стратегију даљег деловања и борбе за одбрану интереса и права око 10.000 запослених у српској војној индустрији, најстаријој и једној од најпрофитабилнијих домаћих привредних делатности, чију будућност, како сматрају синдикалци, најозбиљније може да доведе у питање управо нови закон о производњи и промету наоружања и војне опреме, уколико буде усвојен у предложеном облику.

Синдикати у предузећима наменске производње огорчени су чињеницом да је Нацрт најновије верзије закона о производњи и промету наоружања и војне опреме који је 13. децембра достављен фабрикама Одбрамбене индустрије Србије, дат на увид искључиво пословодствима тих предузећа, али не и синдикалним организацијама. Још огорченији су сазнањем да се у делу тог закона, којим се предвиђа приватизација фабрика ОИС, поред до скора помињаних иностраних инвеститора и компанија, сада „у игру“ уводе и домаћи улагачи.

Синдикалци сматрају да се омогућавањем домаћим правним и физичким лицима да учествују у приватизацији предузећа ОИС отвара простор „за улазак прљавог капитала“ у војну индустрију, која је од стратешког значаја за безбедност земље. Страхују и да ће у случају да и домаћи тајкуни буду актери промене власничке структуре, доћи до масовног отпуштања радника, као што је то у претходних 15 година био случај у остатку српске привреде. Отуда и поручују да је законско решење којим се и домаћим инвеститорима омогућава да купују капитал војних фабрика – „посебно неприхватљив“.

Неприхватљиво и подржављење друштвеног капитала

За синдикате у ОИС неприхватљиво је, како истичу, и најављено подржављење преосталог друштвеног капитала у предузећима ОИС. Недопустиво је и штетно, додају, даље одлагање конверзије фискалних дугова фабрика војне индустрије, који све озбиљније обезвређују рад оружара и угрожавају пословање предузећа ОИС која више од 90 одсто производње извозе на тржишта широм света.

Пише: З. Радовановић, Данас.рс

Актуелно

Од сутра нови услови пензионисања (видео)

У нову годину улазимо и са новим условима за пензионисање, које се пре свега односи …

ЛАЖ ГОДИНЕ: Још једна убедљива победа Вучића, сазнајте ко су остали „лауреати“

У анкети Истиномера за неистину која је обележила 2017. годину победио је Александар Вучић са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons