Ширење НАТО подрива договоре Москве и Вашингтона?

0
(0)

РУСИЈА је разрадила систем којим може да неутрализује америчку глобалну Противракетну одбрану (ПРО), и то је нешто што ми не скривамо – изјавио је начелник Генералштаба Русије Валериј Герасимов говорећи на Међународној конференцији европске безбедности, која се одржава у Москви.

Герасимов је објаснио да реализација тог система војнотехничких мера зависи од процене Москве колико америчка ПРО може да ослаби атомски потенцијал Русије.

Начелник руског Генералштаба Герасимов сматра да би у наредном периоду Русима и САД, требало да се придруже и друге земље кад је реч о смањењу атомских и других оружаних потенцијала. Али додао је Герасимов, земље које имају ракете средњег и малог домета не желе да се ослободе тог оружја.

– Било би веома добро да се то догоди, јер би се на тај начин смањила могућност локалних сукоба и регионалних конфликата – објаснио је начелник Генералштаба Русије.

 УЧВРСТИТИ ПОВЕРЕЊЕ 

АКО Американци стварно хоће да се ми међусобно не сумњичимо, онда морамо заједно да тражимо решења у интересу свих – рекао је Лавров. – Властити потенцијали не треба да буду средства за ударе на партнере. 

На отварању скупа руски министар одбране Сергеј Шојгу је изнео став да ширење НАТО на исток подрива резултате претходних договора Москве и Вашингтона. Речено је и да у савременом наоружању све већу улогу имају беспилотне летелице. Руски министар одбране је уверен да је неопходно не само смањити атомски потенцијал већ и свако друго наоружање, јер опасност све више прети од високопрецизног оружја и беспилотних авиона. Он је додао да у тим видовима наоружања САД има осетну предност над осталим земљама.

Сергеј Лавров, руски министар спољних послова, сматра да је модернизација офанзивног оружја и стварање нових видова оружја, као и ширење НАТО, ослабило структуру безбедности Европе.

– Русија и даље сматра да се треба смањивати улогу силе у решавању међународних односа, а повећавати дипломатске активности – рекао је Лавров истичући да се мора водити рачуна о равноправности јер је то предуслов добрих односа. – Јачати своју безбедност на рачун слабљења партнера води само расту напетости.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ричард Хас: Ако постамеричка ера има датум почетка – онда је то 6. јануар 2021.

4.5 (4) * Шеф америчког савета за спољне односе Ричард ХАС, који је близак и …

Твитер трајно блокирао налог председника САД Доналда Трампа

5 (2) * Дубока држава све жешће `гази` Доналда Трампа. Да му до краја мандата …

2 Коментара

  1. Ширење НАТО подрива договоре Москве и … – http://t.co/f4MiI3SUST #Srbija http://t.co/Gv1hMRLyTH

  2. То што се договори са њима не важи, јер они једно раде, друго мисле а треће говоре!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend