Сиромашнима све теже до попуста на струју

Сиромашнима све теже до попуста на струју

ДА би најсиромашнији добили бесплатну струју, нова уредба мери им и број квадрата! Ово је само један у низу додатних услова које социјално угрожени морају да задовоље да би им се рачун за киловате смањио. Од када је Уредба о енергетски заштићеном купцу промењена почетком године, број оних који долазе до киловата за џабе – смањио се три пута! Цео процес је отежан и због неспособности општина да у кратком року издају сва потребна решења.

Мањи рачун за потрошену електричну енергију у јануару 2015. добила су 53.254 најсиромашнија домаћинства у Србији. Када је Уредба промењена, почетком ове године, у јануару је бесплатну струју добило – свега 4.478 потрошача, а у фебруару укупан број социјално угрожених који је остварио своје право је – 18.241 домаћинство. То је неупоредиво мање него лане.

– С обзиром на то да је због одлуке Уставног суда процедура стицања статуса угроженог купца сложенија него према претходној уредби, број корисника овог права у првим месецима примене највише зависи од капацитета локалних самоуправа да у управном поступку донесу решења према поднетим захтевима – кажу у Министарству енергетике.

ПОТРЕБНО СТО ПАПИРА

ПРАВО на бесплатну струју имају корисници новчане социјалне помоћи, дечјег додатка као и домаћинства са најнижим примањима. Поред фотокопије личне карте, извода из матичне књиге рођених, венчаних, уверења о пребивалишту, потребно је довести и два сведока.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Део зелених киловата и даље ћемо плаћати најскупље

Део зелених киловата и даље ћемо плаћати најскупље

Реч је о струји из 15 електрана која ће коштати скупље јер се продаје по …

Киловати јефтини, а струја на рачуну скупа

Киловати јефтини, а струја на рачуну скупа

Украјинци имају најнижу цену струје, у просеку 5,06 евроценти с ПДВ-ом. Немци киловате плаћају најскупље …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *