Скандалозно извештавање РТС-а о опозиционом протесту у Београду

0
(0)

Иако је РТС као јавни сервис Србије с националном покривеношћу дужан да истинито и објективно извештава све грађане Србије путем својих информативних емисија, јучерашњи Дневник 2 представљао је класичан пример замене теза, покушаја прећуткивања истине и давање погрешне конотације.

У Дневнику 2 је истакнуто „да лидери четири опозиционе листе протестују испред седишта РИК због, кажу, одбране изборне воље грађана и фалсификовања резултата избора.“ У наставку је речено да се тражи смена председника РИК Дејана Ђурђевића и директора Завода за статистику Миладина Ковачевића.

Oдмах након овог прилога, три пута дуже је извештавано о ставовима СНС –а да су „опозиционе странке, представници бившег режима и мањих удружења на протесту доживели дебакл.“ Износећи ову тврдњу, министар Стефановић, познатији као Небојша из Београда, оценио је да је на протесту било око 1.700 људи који су „довођени организовано аутобусима из других градова у Србији”. Такође, Стефановић је додао да „опозциони лидери не бране ништа, већ се труде да задрже своје привилегије, фотеље и власт где год да могу, али народ их не жели“.

Вулин је отишао још даље, тврдећи да јучерашњи протест представља „окупљање људи уједињених у мржњи према Александру Вучићу”. На овом примеру видимо уобичајену замену теза и дискурс по коме се свака аргументована критика власти моментално означава као мржња према премијеру. Управо се Вулин користио недвосмисленом мржњом док је увредљиво окарактерисао представнике лидера опозције, но његовом реториком ћемо се бавити у неком другом тексту.

Овакво извештавање, инсинуације и опасне конотације, груба замена теза, избегавање суштине и речи критике због изборне крађе у организацији актуелне власти које су лидери опозиције упутили, пружају недвосмислен доказ да омча цензуре стеже вратове овдашњих медијских радника. У таквој атмосфери која још од деведесетих карактерише овдашње медије, немогуће је било какво демократско деловање чиме је директно угрожено једно од основних људских права – да буду објективно, истинито и правоверно информисани.

 

Јавни сервиси постоје у Европи преко шездесет година и настали су с идејом да су грађани истовремено и власници али и уредници емитованог програма. Јучерашње извештавање и прилози РТС о протесту опозиционих лидера који су, упркос идеолошким и програмским разликама, наступили заједно како би указали на грубо кршење воље грађана исказане на изборима, као и на прекрајање изборних резултата од стране актуелне власти, представља само још један камен темељац у несагледивом зиду изграђеном од медијских манипулација, спиновања, изношења неистина и најгрубљег гажења демократских тековина.

Овакво извештавање у коме СНС добија троструко више медијског простора и у коме актулени министри износе неистине, грубе оптужбе и шире мржњу према сваком ко им се противи и раскринкава њихове злупотребе и криминалне радње, недосмислено иде у прилог ауторитаризму, успостављању страха и гушењу сваког мишљења које се не уклапа у слику која одговара актуелној власти. РТС као јавни сервис грађана, извештавањем о јучерашњем скупу испред РИК у самом центру Београда на коме је изнето велики број аргументованих критика на рачун изборне крађе и њених организатора, наставља с сличним моделом извештавања какав смо имали прилике да видимо и деведесетих година.
Без демократских медија не постоје ни демократска друштва и ово би требало да свакоме буде јасно. Једноумље, ценузра и аутоцензура, застрашивање, увреде, етикетирање, претње и уцењивање новинара, као и недопустиво уплитање актуелне власти у уређивачку и програмску политику сваког медија, како штампаног тако и електронског, представља најгрубље кршење слободе медија чиме се гуши право грађана да буду истинито информисани и доносе одлуке које се тичу одговорних будућих политичких одлука.

Покрет „Доста је било” не само што осуђује овакво понашање које у овдашњим медијима влада више од две деценије, већ се залаже за суштинско поштовање и примену „Етичког кодекса новинара Србије” који треба да представља морални и професионални орјентир запосленима у медијима.

Такође, осуђујемо свако уплитање функционера у уређивачку политику медија јер таква понашања представљају директну претњу друштву које треба да се темељи на поштовању и уважавању права, демократских слобода и толеранције, плурализма мишљења и слободе говора лишеног сваког страха.

Др Ана Стевановић,

чланица Покрета „Доста је било – Саша Радуловић”, Нови Београд

Доста је било

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

Милови монтенгрини беже из Црне Горе на Дедиње и Топчидер

4.3 (3) Најава Мила Ђукановића да ће он и следбеници Црну Гору бранити и из …

2 Коментара

  1. Eto tako biva kada niko nije podneo tuzbu protiv Vucelica, Kekovica, Koprivice, Baleticke i ostalih Kulsko-Vrbasko-Crvenackih ratnih huskaca sa Televizije i Radija. Ko zna sta se desavalo u toj Kuli posle 5.Oktobra, ne cudi se sto imamo tzv.Javni Servis takav kakav je. U Americi bar postoji izraz „Hate speach“ Govor Mrznje kojim-kako tako moze da se oznaci ovaj zlocin. Narod nikada nije hteo da cuje da su svi tzv.“Nacionalisti“ na juznoslovenskim prostorima saradnici za specijalne operacije Novog Svetskog Poredka. U slucaju Milosevica, on se kao direktor Njujorske filijale Beogradske Banke svakodnevno dogovarao sa Rotsildima, Rokefelerima, uz cigarilos i viski. I samo je cekao na njihov mig da 1987 izvede puc u Komunistickoj partiji. On nije umro u zatvoru kao „protivnik NSP“, vec kao lokalni diler koji je hteo nesto veci udeo u plenu (pomalo slicno kao Panamski general Norijega). Ovi izbori u Srbiji ce otvoriti oci mnogima koji su do sada naivno verovali u tyv. „Srpske rodoljube medu politicarima“. Maske su pale i sada je jasno da su svi sluge tog istog Novog Svetskog Poretka u borbi rotiv malih zemalja i naroda,…

  2. РТС није јавни сервис него јавна кућа !! Ваше је право да ништа не знате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend